Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Practica a arătat că unii pacienţi cu tuberculoză tind să abandoneze tratamentul după primele luni de administrare, deoarece încep să se simtă mai bine, sau continuă să ia doar o parte din medicamentele obligatorii, renunțând la cele care au efecte secundare neplăcute (stări de greață, vărsături, dureri de oase etc.). Specialiștii pneumologi spun cu fiecare ocazie: aceste momente favorizează apariţia rezistenţei bacilului Koch (Mycobacterium tuberculosis) la medicamentele antituberculoase existente, iar pacienţii devin o sursă de infecţie tuberculoasă rezistentă. Tratamentul sub directa observare de către asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari din comunitate (denumiti suporteri DOT) este, în acest context, extrem de important. Coordonatorul proiectului, Dr. Florin Sologiuc, de la Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), partener în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din România prin creşterea controlului tuberculozei”, ne explică rolul Centrului  în implementarea tratamentului sub directă observare (DOT) în comunități.

În câte comunități din România se implementează tratamentul tuberculozei sub directă observare de către suporterii DOT?

Noi, în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din România prin creşterea controlului tuberculozei”, avem 82 de comunități la nivelul a șase județe: Botoșani, Neamț, Gorj, Dolj, Călărași și Giurgiu. Cele 50, cum se pornise inițial în proiect, nu erau suficiente, pentru că ne-am dat seama că avem pacienți din multe mai multe localități și ne-am dorit să acoperim cât mai multe.

Cum au fost selectați suporterii DOT  în aceste comunități?

În funcție de comunitățile care aveau pacienți cu tuberculoză. Acesta a fost criteriul de selecție a suporterilor DOT Acolo unde existau pacienți, mediatorii sau asistenți medicali comunitari de la autoritățile locale au fost implicați în proiect. Unii dintre cei angajați mai pleacă, se duc ori în străinătate la muncă, ori își găsesc alt loc de muncă, mai intră în concedii de maternitate. În momentul acesta avem 89 de suporteri DOT, dintre care patru sunt mediatori sanitari roma.

Ce trebuie să facă un suporter DOT în cadrul acestui proiect?

Inițial, contactează pacienții care urmează  să fie înrolați în proiect, cei care primesc și stimulente financiare care să le asigure un ajutor în plus față de tratamentul medicamentos.

În fiecare județ avem și câte un coordonator al suporterilor DOT și, pe baza datelor furnizate de acesta, suporterul contactează pacienții, le spune despre ce este vorba și le dă o fișă  în care sunt menționate drepturile și obligațiile sale. Dacă pacientul este de acord să intre în program, semnează o fișă de consimțământ pentru a primi tratamentul sub directă observare. Apoi, suporterul se duce să ia medicamentele fie de la medicul de familie din comunitatea respectivă, fie de la dispensarul de tuberculoză la care este arondată comunitatea și le administrează de trei ori pe săptămână fiecărui pacient. Suporterii DOT sunt și cei care îi mobilizează pe oamenii din sate să participe la caravanele medicale, sesiuni de informare despre tuberculoză care se țin în aceste comunități.

Cum se desfășoară procesul de tratament sub directă observare?

Până acum, prin acest proiect, 150 de pacienți primesc tratament sub directă observare. În medie, un suporter DOT are câte un pacient sau maximum trei. Nu este foarte simplu, pentru că tratamentul presupune deplasarea în trei zile la bolnav, așa că nu ai cum să ai mulți pacienți, altfel nu ai avea timp să faci tot ce ai de făcut. În fiecare din cele trei zile în care pacientul trebuie să-și ia tratamentul, suporterul urmărește bolnavul să ia fiecare pastilă din lista de tratament. Pentru că efectele sunt uneori greoaie pentru pacient, de la vomă la dureri de cap sau pierderea auzului, este bine ca pacientul să fie încurajat și monitorizat când ia tratamentul, pentru a nu dezvolta o formă agravată de tuberculoză multidrog rezistentă.

Ce mai trebuie să urmărească suporterul DOT la pacienți?

Fiind în contact strâns cu pacientul, în cazul în care acesta declară schimbarea stării sale de sănătate sau îi spune că s-a întâmplat ceva cu impact asupra bolii sau a tratamentului, suporterul comunică mai departe medicului de familie sau dispensarului TB că starea s-a înrăutățit sau noua situație pe care i-a adus-o pacientul la cunoștință. E posibil ca, la unii pacienți, să intervină și alte boli, iar acest lucru trebuie anunțat.

Material realizat de Fundația Romanian Angel Appeal