Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

6628 pacienti au fost testati, din luna martie pana la finele lunii august, prin metode moderne de depistare a rezistentei bacilului TB la medicamente

Testarea pacientilor cu tuberculoza, pentru detectarea rezistentei la medicamente a bacilului TB a continuat in cursul lunii august. Laboratoarele din reteaua PNPSCT dotate cu echipamente si consumabilele corespunzatoare (LNR Bucuresti, LNR Cluj, Laboratoarele TB de la Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Sibiu si Timisoara) primesc probe de la unitati TB din intreaga tara, pentru asigurarea accesului bolnavilor la tehnicile de diagnosticare rapida.
1103 pacienti noi au fost testati numai in luna august 2015. 39 au fost depistati cu rezistente, dintre care 15 cu Tuberculoza Multidrog rezistenta.
Datele centralizate in cadrul proiectului arata ca, din luna martie (cand au inceput testarile), pana la finele lunii august, 6628 pacienti din intreaga tara au fost testati cu aparatura moderna. 434 de pacienti au fost depistati cu rezistente, iar 171 dintre acestia au fost diagnosticati cu TB MDR.

Medicamente pentru tratamentul corect, complet si de calitate, pentru tot mai multi pacienti cu TB MDR

In luna august, alti 26 de pacienti cu TB MDR au fost inrolati pentru tratament medicamentos complet si de calitate, iar in total, de la inceputul proiectului, 208 pacienti cu tuberculoza rezistenta au fost inscrisi. De asemenea, pe parcursul lunii august, echipa de proiect a centralizat stadiul inrolarii in tratament a pacientilor din Bucuresti si din fiecare judet. Dupa aceasta actualizare, Institutul Marius Nasta, in calitate de Promotor al Proiectului, a trimis o adresa de informare catre coordonatorii MDR si de anuntare a primelor vizite de monitorizare ce vor fi efectuate de expertii MDR, axate pe managementul cazului de TB MDR/XDR si accelerarea inrolarii pacientilor eligibili pentru a primi tratament antituberculos.
Pana la finalul lunii august, coordonatorii MDR au continuat sa trimita, catre echipa de proiect, bazele de date actualizate cu pacientii diagnosticati cu tuberculoza rezistenta si extrem de rezistenta la tratament si inregistrati in perioada mai-iulie 2015.

Stimulente pentru pacientii cu TB tratati ambulator, in scopul de a spori aderenta la tratament

In luna august, din totalul de 1740 pacienti considerati eligibili sa fie inrolati in proiect, 487 pacienti au transmis fisele de consimtamant semnate pana la 10 ale lunii Iulie. In plus in perioada 11 iulie -31 august un numar de 62 de pacienti noi au transmis fise de consimtamant. Per total, in proiect sunt inrolati 549 de pacienti (36,6 % din cei 1500 planificati).

Pentru pacientii eligibili sa primeasca suport social pentru aderenta la tratamentul anti TB administrat conform recomandarilor medicului, pe tot parcursul lunii iulie, echipa de proiect a centralizat urmatoarele informatii:
– 441 pacienti unici au primit suport social pana in prezent, in cadrul proiectului, pentru mentinerea aderentei la tratament,
– cumulativ, in perioada mai-august, au fost distribuite tichete catre un numar de 1193 de pacienti (172 in luna mai, 249 in luna iunie, 359 in luna iulie si 413 in luna august). Din cei 172 de pacienti care au primit suport in luna mai, peste 87%, respectiv 151 de pacienti au primit tichete pentru mentinerea aderentei in toate cele 4 luni mentionate.

Dotarea laboratoarelor si unitatilor TB din tara

A fost incheiat contractul de achizitie pentru 8 echipamente GeneXpert si a fost demarata procedura de procurare a kit-urilor de lucru, prin mecanismul GDF.
Pentru achizitionarea a 3 echipamente Versatrek şi a consumabilelor necesare, au fost finalizate documentele necesare desfasurarii procedurii de selectare a furnizorului, care va fi lansata oficial pe site-urile specializate.
Au fost lansate procedurile legale de achizitie pentru achizitionarea a 44 de hote de protectie pentru laboratoare (data stabilita pentru deschiderea ofertelor fiind 16 octombrie 2015) si a 10 microscoape LED pentru laboratoare.
S-a finalizat procedura legală de selectare a furnizorului de autovehicule si a fost fiind inaintat spre semnare contractul de achiziţie 9 autovehicule care sa asigure transportul probelor, de la unitatile TB din tara, la laboratoarele dotate cu echipament modern de diagnosticare.
Si nu in ultimul rand, pentru achizitionarea echipamentelor IT prevazute s-a finalizat elaborarea: specificatiilor tehnice, referatelor de necesitate si listelor unitatilor TB care vor fi dotate in cadrul proiectului (criteriile de selectare a unitatilor PNF, lista cu unitatile prioritare pentru a fi dotate, decizia conducerii PNPSCT).

Tot in cursul lunii august au fost desfasurate activitati pentru organizarea celui de al doilea curs de formare de traineri in comunicare in sanatate (identificare participanti, identificare locatie).