Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Tuberculoza (TB) este o boala contagioasa care se raspandeste prin aer. O persoana cu TB activa poate expulza bacili TB in aer cand tuseste, stranuta, rade, sau chiar canta. Oamenii din apropierea persoanei bolnave pot inhala bacilii infectiosi de TB. Daca nu este tratata, fiecare persoana cu TB activa poate infecta in medie intre 10 si 15 oameni pe an.

Mai mult de doua miliarde de oameni, adica o treime din populatia totala a lumii, sunt infectati cu bacili TB. Una din 10 persoane dintre acestea va deveni bolnava de TB activa in timpul vietii.

Tuberculoza sensibila este o boala care se vindeca daca este diagnosticata timpuriu si tratata corespunzator, cu medicamente corect administrate si regim de viata si de hrana sanatos.

Forme mai grave de tuberculoza sunt tuberculoza multidrog rezistenta (TB MDR) si extrem de rezistenta la medicamente (TB XDR). Aceste forme nu raspund la antibioticele standard, necesita o perioada de tratament indelungata (pana la 2 ani), cu medicamente costisitoare si mult mai greu de procurat, si cu efecte adverse puternice.

Oricine se poate imbolnavi de tuberculoza, indiferent de mediul social sau profesional, insa cele mai vulnerabile la boala sunt persoanele cu sistemul imunitar slabit, persoanele care traiesc in saracie si conditii de viata precare.

 

Tuberculoza, in cifre*

  • La nivel global, in anul 2013, 9 milioane de persoane s-au îmbolnavit de tuberculoza. Cifra indica o crestere a numarului de imbolnaviri fata de anul 2012 cand se inregistrasera 8,6 milioane de noi cazuri de TB, din care 80% in doar 22 de tari
  • 550.000 de copii din intreaga lume s-au imbolnavit de TB in 2013
  • Un total de 1,5 milioane de oameni au murit de tuberculoza, in lume, in 2013 (inclusiv 360.000 de persoane cu HIV), insemnand aproximativ 4.109 de decese pe zi. Unul din patru decese in randul persoanelor cu HIV este cauzat de TB
  • TB MDR si TB XDR sunt forme extrem de dificil de tratat, cauzand in numeroase cazuri decesul pacientilor. Costul tratamentului pentru TB-XDR depaseste PIB-ul pe cap de locuitor
  • La nivel global, in 2013, se estimeaza ca 480.000 de oameni au dezvoltat tuberculoza multidrog rezistenta.
  • 37 de milioane de vieți au fost salvate, in lume, datorita diagnosticarii timpurii si tratamentului, intre anii 2000 si 2013. 86% din persoanele care au dezvoltat TB si au fost puse sub tratament in 2012 au fost tratate cu succes.
  • Romania* rămâne una din tarile puternic afectate de TB la nivel mondial, si tara membra a Uniunii Europene cu cel mai mare numar de cazuri. Circa 20% din cazurile de tubeculoza din UE provin din Romania.
  • In Romania, anual, 1.100 de persoane mor de TB si alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din randul populatiei tinere si active.
  • Lupta impotriva tuberculozei, atat la nivel mondial cat si in Romania, este impiedicata de o lipsa importanta de fonduri, cu un deficit de peste 2 miliarde de dolari pe an (in lume) si de peste 15 milioane in Romania.

(*Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii – octombrie 2014 si Programului National de Control al Tuberculozei)

 

Tuberculoza in Romania

Provocarea majora in controlul tuberculozai in Romania se datoreaza subfinantarii cronice a Programului National de Control al Tuberculozei, fapt care a determinat:

Probleme in asigurarea unui diagnostic rapid si complet, in special a TB-MDR/XDR.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca in Romania ar trebui diagnosticate, in fiecare an, intre 800 si 1000 de cazuri noi de TB-MDR. In realitate, din cauza lipsei echipamentelor necesare, Romania identifica anual doar 600 de cazuri de tuberculoza rezistenta si extrem de rezistenta la tratament.

La ora actuala, la nivel mondial exista metode de diagnostic rapid care scad timpul de diagnosticare de la 6 luni la pana la 2 ore, dar in Romania accesul la aceste metode este disponibil doar prin proiecte cu finantare internationala, pentru un numar limitat de pacienti.

Deficiente in asigurarea unui tratament complet, continuu si corect administrat

Conform rapoartelor OMS de evaluare a Programului National de Control al TB, pentru tuberculoza rezistenta la tratament (TB-MDR/XDR) doar o parte din medicamente sunt disponibile in Romania.

Daca schema de tratament nu este administrata corect si complet, vindecarea pacientilor NU este posibila. Bolnavii sunt practic condamnati la moarte iar pentru populatie ei reprezinta un focar de infectie.

Romania a inregistrat in ultimii ani una dintre cele mai mici rate de vindecare a pacientilor cu TB-MDR din lume, respectiv 20% (procent egal cu rata de vindecare spontana, adica fara tratament). In Romania, rezervorul de pacienti infectiosi este, asadar, in continua crestere.

Incapacitatea asigurarii aderentei la tratament

Rata de abandon a tratamentului variaza intre 6% pentru cazurile noi si respectiv peste 25% pentru pacientii cu tuberculoza rezistenta. Una dintre cauzele abandonului este inexistenta unor servicii de asistenta medico-psiho-sociala care sa ajute pacientul pe tot parcursul tratamentului, pentru a face fata efectelor adverse extrem de severe ale medicamentelor, lipsei mijloacelor materiale pentru asigurarea transportului zilnic al pacientului la medic, lipsei unei alimentatii adecvate absolut necesare vindecarii (minim 4.000 de calorii/zi), lipsei mijloacelor materiale pentru procurarea medicamentelor complementare pentru tratamentul efectelor adverse.

Conform studiilor (Raportul de cartografiere a nevoilor pacientilor cu TB din Romania – iunie 2014), pe perioada administrarii medicatiei pacientii cu tuberculoza au nevoie de suport medical, psihologic si social, pentru incheierea cu succes a tratamentului.