Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – Promotor de proiect

Este primul spital de tuberculoza din Romania (a fost infiintat in 1906), actualmente cea mai importanta institutie medicala si de cercetare in pneumologie si tuberculoza (TB). Incepand cu anul 1997, Institutul de Pneumologie „Prof. Dr. Marius Nasta” coordoneaza Programul National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei, in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Unitatea de Asistenta Tehnica si Management (UATM) a Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei din cadrul Institutului „Marius Nasta” asigura elaborarea si indrumarea metodologica pentru implementarea activitatilor referitoare la prevenirea si controlul TB la nivel national, contribuind astfel semnificativ la scaderea poverii tuberculozei pentru sanatatea publica si indeplinind obiectivele Strategiei Nationale de Control al Tuberculozei 2013 – 2017.

Pe langa serviciile medicale calificate oferite in domeniul bolilor pulmonare, Institutul “Marius Nasta” deruleaza si cercetari stiintifice.

www.marius-nasta.ro

Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) – Partener 1

Fundatia Romanian Angel Appeal desfasoara, de mai bine de 20 de ani, proiecte pentru imbunatatirea calitatii vietii persoanelor afectate de boli cronice si aflate la risc de excludere sociala. Beneficiarii directi si indirecti ai organizatiei sunt copii, tineri si familii afectate de tuberculoza, HIV/SIDA si autism, precum si profesionisti (cadre medicale, asistenti sociali, psihologi, cadre didactice etc.) .

Fundatia are o experienta de peste 8 ani in gestionarea de fonduri si implementarea de programe de prevenire, tratament si control al tuberculozei in Romania si face parte din retele internationale de cercetare in domeniul TB. Din anul 2006, RAA a fost desemnata Primitor principal al Fondului Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei si a coordonat implementarea a numeroase proiecte pentru imbunatatirea vietii persoanelor afectate de TB si HIV/SIDA, iar din 2011 fundatia este partenerul roman in cadrul unui proiect international finantat de Comisia Europeana, prin intermendiul celui de-al 2-lea Program de actiune comunitara in domeniul sanatatii, ce se desfasoara in 12 tari din Europa de Est.

RAA a implementat si implementeaza proiecte medicale si sociale vizand cresterea calitatii serviciilor persoanelor cu TB si HIV (tratament, servicii medicale, centre de consiliere si testare etc.) in parteneriat cu spitale, autoritati sanitare locale si alte institutii de stat, achizitioneaza echipamente performante de diagnosticare precum si medicamente pentru tratamentul complet si de calitate al TB-MDR, de la Global Drug Facility al parteneriatului StopTB – Organizatia Mondiala a Sanatatii, acorda asistenta tehnica pentru institutii guvernamentale si ONG precum si formare in sistem rezidential si online pentru personalul medical si de asistenta socio-psihologica.

Din 2013, Fundatia desfasoara proiecte finantate din fonduri elvetiene sau structurale, ce vizeaza imbunatatirea cadrului legislativ al Romaniei in domeniul TB si reintegrarea sociala si pe piata muncii a persoanelor afectate de tuberculoza.

www.raa.ro

Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS) – Partener 2

Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate are ca misiune promovarea participarii active la construirea unui sistem sanitar centrat pe nevoile populatiei.

Principalele domenii de experienta ale CPSS sunt analiza si promovarea politicilor si strategiilor sanitare, dezvoltarea si implementarea programelor si interventiilor in domenii prioritare de sanatate publica si servicii sanitare, sprijinirea reformei sanitare prin promovarea unui management eficient si prin asigurarea calitatii serviciilor sanitare si a sigurantei pacientilor, Promovarea comportamentelor sanatoase in randul populatiei generale si in special in randul tinerilor, prin interventii de comunicare in vederea schimbarii comportamentelor, dezvoltarea comunitatii prin sprijinirea interventiilor intersectoriale pentru grupurile vulnerabile.

www.cpss.ro

LHL’s International Tuberculosis Foundation (LHL International) – Partener 3

LHL’s International Tuberculosis Foundation (LHL International) este o fundatie independenta din Norvegia, infiintata la 1 ianuarie 2013 de catre The Norwegian Heart and Lung Patient Organization (o organizatie a pacientilor si pentru pacienti), mandatul ei fiind sa dezvolte activitatea organizatiei-mama privind lupta impotriva TB, atat in Norvegia, cat si pe plan international.
LHL International Tuberculosis Foundation are sediul in Norvegia si are parteneriate pentru controlul TB in Malawi, Sudan, Tanzania, Zambia, Nepal, Rusia si acum si in Romania. Partenerii LHL International sunt organizatii ale pacientilor, autoritati nationale in domeniul sanatatii si institute de cercetare.

Munca directa cu bolnavul (peer advice), desfasurata de LHL International, consta in consiliere de la egal la egal precum si in diferite tipuri de intalniri fata in fata intre fosti si actuali pacienti, propunandu-si sa-i abiliteze pe cei care au tuberculoza sa se intalneasca si sa se deschida in fata unor persoane care au trecut prin exact aceleasi experiente. Munca directa cu bolnavul este realizata cu ajutorul voluntarilor. In Norvegia, voluntarii LHL International ofera suport inclusiv printr-o retea nationala de tipul TB helpline si prin vizite la spital. Actualmente, LHL International doreste sa implementeze serviciile de tipul peer advice si in afara Norvegiei.

http://www2.lhl.no/en/lhl-international/