Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Între 19 și 22 martie, la București, peste 20 de medici pneumologi au fost instruiți în controlul TB, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România, prin creșterea controlului tuberculozei”, finanțat din Granturile Norvegiene 2009-2014, prin Programul RO 19 Inițiative în Sănătatea Publică, derulat de Ministerul Sănătății.

curs medici tb nasta 2015 martie

Medicii participanți la cursul de la mijlocul lunii martie au primit formare în privința diagnosticării rapide și au trecut prin noțiuni de epidemiologie a tuberculozei (pe plan mondial și în România) și de anchetă epidemiologică. După acest curs, ei vor deveni lectori și vor forma, începând din luna aprilie, 600 de medici și asistenți din țară.
Adriana Socaci, medic din Timișoara și coordonator al programului de tuberculoză în județul Timiș, spune că noțiunile învățate la cursurile de formare aduc noutăți privind modalitățile de diagnosticare rapidă, care în ultimul an au redus termenul de diagnosticare a tuberculozei de la câteva luni la câteva ore. Doctor Florin Sologiuc, consultant la Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, una dintre instituțiile organizatoare ale cursului, spune că își dorește ca, la finalul celor 30 de sesiuni de formare din țară, medicii și asistenții „să fie informați despre noile metode de diagnostic și tratament, să știe să le folosească, să știe pe cine să investigheze și pe cine nu, astfel încât aparatura nouă, achiziționată în cadrul a proiectului, să fie folosită eficient”.

Material realizat de Fundația Romanian Angel Appeal