Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

„Totul porneste de la tine”

Simona are 37 de ani, este economist in Bucuresti si a aflat ca are tuberculoza MDR acum aproape doua luni. Tot de atunci sta in spital.

„Am luat de la cumnatul meu, care e si el internat aici.

A pornit de la o pneumonie, am inceput sa tusesc, m-am dus la doctor la policlinica si mi-a zis ca am o pneumonie netratata. Am facut tratament cu antibiotic, mi-a facut radiografie si mi-a zis ca arata mai bine. I-am zis ca am venit la doctor si pentru pneumonie dar si pentru ca avem un caz de tuberculoza in familie. A zis ca daca as fi avut tuberculoza, antibioticul pe care mi l-a dat nu ar fi raspuns tratamentului.

Cand am venit urmatoarea data la radiografie, mi-a spus ca „parca ar mai fi ceva acolo, nu mai e pneumonie, parca ar mai fi ceva” si la o saptamana m-au sunat de la policlinica si mi-au zis sa vin de urgenta, ca a iesit antibiograma si am tuberculoza.

Eu nu am fost bolnava niciodata, nu medicamente, nu spital, nu tratamente. Am avut un sistem imunitar bun, mananc destul de sanatos, cafea nu beau, de fumat nu fumez, bautura nu beau. In 37 de ani niciodata nu am fost internata in spital, daca ma simteam rau, lasam organismul sa lupte, nu prea am luat medicamente.

Duminica inainte sa ma internez am plans de-am rupt. Totul e nou: de la un om activ, nu te doare nimic, esti un om sanatos, te trezesti ca trebuie sa te internezi.

La inceput a fost greu in spital; ma trezeam cu stare de panica dimineata, cand trebuia sa iau medicamentele. Simteam frica si parca respingere in organism. Nu e usor pentru ca sunt zile cand de-abia pot sa merg, de-abia pot sa articulez cuvinte, sunt zile si zile.

Trebuie sa fiu tare sa le iau si, usor-usor, trebuie sa te imbarbatezi singur, sa faci totul singur. Totul porneste de la tine.”