Una dintre activitățile proiectului este actualizarea bazei naționale de date privind pacienții cu tuberculoză, care cuprinde date despre toți pacienții, de la diagnosticare, urmărire, monitorizare, evaluare, evoluția sub tratament etc., spun specialiștii de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Este un fel de registru al pacienților, explică managerul institutului, dr. Gilda Popescu. „Baza de date este utilă sistemului medical, pentru că practic știm exact ce s-a întâmplat cu fiecare pacient care începe un tratament antituberculos și, an de an, avem informații despre el în sistem. Un pacient este înregistrat o singură dată, dar sunt date despre tot ce s-a întâmplat cu el, toate internările, tot”, a detaliat aceasta.
Această bază de date este completată și actualizată, inclusiv cu date despre pacienții cu tuberculoză rezistentă și extins rezistentă la medicamente. Informațiile sunt extrem de utile și pot fi scoase rapoarte importante pe baza lor. „Este o modernizare a bazei dedate existente prin extinderea informației, prin dezvoltarea inclusiv pe componenta de diagnostic modern, medii lichide, diagnostic molecular, și pe componenta de terapie, alta decât terapia standard pentru tuberculoza sensibilă. O asemenea bază de date servește și raportărilor internaționale”, a completat dr. Victor Spînu.
În plus, explică specialiștii, pe lângă datele despre diagnostic, baza de date include și alte informații despre pacient, cum ar fi localitatea de domiciliu, vârsta, evoluția etc. Dacă sunt analizate toate astea, se pot afla multe lucruri. De exemplu, de ce sunt mai mulți bolnavi într-un anumit județ, de ce cei unii pacienți nu se vindecă, dacă situația are vreo legătură cu vârsta, cu statutul social sau e legată de alt factor.
Material realizat de Fundația Romanian Angel Appeal.