Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Diagnosticarea rapidă a unei forme rezistente de tuberculoză este esențială, pentru ca pacientul să beneficieze de cel mai eficient tratament şi să se vindece. Metodele clasice de diagnostic și testare a sensibilităţii la medicamentele antituberculoase pot dura între 21 de zile şi 3 luni. În tot acest timp, medicii şi pacienţii români trebuie să aştepte pentru a stabili tratamentul pacientului, iar această întârziere este periculoasă și pentru pacient, dar și pentru comunitate, căci un bolnav de tuberculoză care nu se află sub tratament corect este contagios și poate răspândi boala celor apropiați (familie, colegi, prieteni). Pe de altă parte, furnizarea unui tratament neadecvat formei de tuberculoză de care suferă bolnavul poate favoriza dezvoltarea unei forme de TB şi mai rezistentă.

La sfârșitul lunii februarie 2015, a fost finalizată achiziția de echipamente tip LPA si MGIT pentru dotarea rețelei de 8 laboratoare ce vor fi modernizate prin proiect, în vederea diagnosticării rapide a tuberculozei multidrog rezistente. Pentru 3 echipamente de tip MGIT au fost deja semnate și contractele de furnizare, iar până pe 10 martie acestea vor fi instalate în laboratoarele unităților de pneumoftiziologie din București, Cluj și Bacău. Personalul din laboratoarele în care vor fi instalate echipamentele va fi instruit în tehnicile moderne de diagnosticare. Instruirea se va realiza sub coordonarea Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Permițând diagnosticarea TB MDR într-un interval de timp foarte scurt (2 – 48 ore), echipamentele performante achiziționate prin proiect oferă pacienților șansa de a primi imediat tratamentul adevcat formei de TB de care suferă.

Marius, un tanar de 27 de ani de profesie Manager IT, este internat la Institutul “Marius Nasta” de aproape două luni. Îi este greu să înțeleagă ce i s-a întâmplat și de ce, dintr-o dată, viața lui plină și perpetuu agitată, parcă s-a oprit în loc. Este unul din pacienții suspecți de tuberculoză multi-drog rezistentă care așteaptă să i se stabilească diagnosticul. Acum Marius are o șansă în plus, pentru că, grație echipamentelor moderne achiziționate prin acest proiect, va putea beneficia de un diagnostic rapid și de tratament corespunzător. Și dacă va respecta toate indicațiile medicilor se va vindeca.

Material realizat de Fundația Romanian Angel Appeal