Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Sorin Neacșu, fost pacient cu tuberculoză extins rezistentă (TB XDR), este voluntar al Asociației Pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) și peer-supporter în proiectul „Îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin îmbunătățirea capacității de control al tuberculozei”, derulat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 – 2014, în cadrul Programului RO 19 – Inițiative în Sănătatea Publică. În cadrul proiectului a fost dezvoltată o rețea de peer-supporteri, al căror rol este să discute cu pacienții aflați sub tratament și să-i ajute să treacă mai ușor peste obstacolele fizice și psihice pe care le întâmpină și să rămână aderenți la tratament.

Sorin Neacșu: „Adesea mă recunosc în unii dintre pacienții cu tuberculoză multidrog rezistentă, pentru că ei trec prin aceleași nevoi prin care am trecut și eu. Se lovesc de aceleași chestii, de exemplu nu găsesc informații. Abia acum au apărut niște broșuri, dar până acum, nu găseau informații despre tratamente și sunt foarte nedumeriți, exact cum eram și eu când eram bolnav.”

Sorin Neacșu: „Unui pacient i s-a mărit cu două luni durata de tratament și el voia să renunțe. Nu mai voia să ia tratamentul, i se părea prea mult. M;edicul îi spusese că va face 18 luni de tratament și lui i se părea mult să mai ia încă două luni, din cauza reacțiilor adverse. Voia să renunțe. L-am înțeles, fiindcă și eu am trecut prin această situație. Și mie mi s-a prelungit durata de tratament cu trei luni și, pe moment, am simțit furie. M-am întrebat de ce și apoi am realizat singur că este mai bine să ascultăm de medici, pentru că ei sunt specialiștii și cei care ne vindecă. Fără ei, noi nu am reuși niciodată să ne vindecăm. Am vorbit și cu el și cu soția lui, ca să-l convingem împreună să-și ducă la capăt tot tratamentul. Și l-am adus și pe el în starea să-și termine tratamentul, să ia și cele două luni. Pentru mine, satisfacția a fost maximă, văzând că am reușit să-l aduc pe calea cea bună.”