Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Echipa Fundației Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate pregătește în această perioadă o serie de cursuri destinate atât personalului medical din rețeaua națională de pneumoftiziologie cât și asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari.

“Suntem foarte bucuroși că experiența CPSS de peste 10 ani în organizarea de cursuri în domeniul controlului tuberculozei va fi valorificată în cadrul acestui proiect important! Implicarea lucrătorilor comunitari și a comunităților în controlul tuberculozei este o condiție sine qua non în succesul unui program național.” Dr. Dana Fărcășanu, Președinte Executiv al CPSS.

Astfel, sunt în pregătire cursuri de management al medicamentelor, controlul şi supravegherea infecţiei tuberculoase, DOT și educație în prevenirea tuberculozei.

Cursurile de management al medicamentelor, controlul și supravegherea infecției cu TB vizează 600 de medici și asistenți medicali din toată țara. Cursurile încep în luna martie a acestui an și sunt prevăzute a se desfășura până în luna martie 2016.

Cursurile de instruire în tratamentul sub directa observare (DOT) și de educație în prevenirea tuberculozei încep în luna aprilie. 70 de asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari vor deprinde astfel cunoștințe de bază în domeniul tuberculozei, în vederea asigurării DOT și informării populației cu privire la tuberculoză. Beneficiarii finali ai acestor cursuri vor fi 1000 de pacienți cu TB din 50 de comunități rurale sărace care vor fi asistați pe durata tratamentului de către asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari. De asemenea, 10.000 de persoane din aceste comunități, inclusiv persoane de etnie romă vor beneficia de sesiuni de informare și educație în domeniul prevenirii tuberculozei ce vor fi susținute de către asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari instruiți prin acest proiect.

Material realizat de Fundația Romanian Angel Appeal