Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Am TBC și mă voi vindeca
Tuberculoza se vindecă!

Ţineți minte: Oricine se poate infecta cu microbul tuberculozei!
Dacă urmezi sfaturile medicului sau ale cadrului medical și iei medicamentele cum ţi-au fost prescrise, te vei vindeca de tuberculoză.
Dragi pacienți,

Această broșură este pentru pacienții cu tuberculoză (TBC). Aici veţi găsi informații despre boală și tratarea ei, sfaturi privind felul în care puteți face față bolii.

Acest material a fost elaborat prin colaborarea dintre pacienți, cadre medicale, ASPTMR și LHL International Tuberculosis Foundation. Finanțarea a fost asigurată din Granturile Norvegiene 2009-2014, iar Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” supervizează proiectul.

În timpul procesului de elaborare i-am întrebat pe pacienții cu tuberculoză ce ar vrea să știe despre boală. Răspunsurile lor au contribuit la definirea conținutului broșurii.

Am găsit împreună răspunsuri la cele mai frecvente întrebări. Rezultatul întregului proces este această broșură, ce are rolul de a răspunde nevoii de informare în legătură cu tuberculoza în rândul pacienților.

Dacă vreți să aflați și mai multe despre TBC, puteți citi pe site-urile Institutului de pneumoftiziologie “Marius Nasta”, ASPTMR, Organizația Mondială a Sănătății (http://www.who.int/topics/tuberculosis/ru/) sau Parteneriatul Stop TB – un parteneriat internaţional pentru combaterea tuberculozei (http://www.stoptb.org).

Cum poți folosi această broșură?

Citește materialul pentru a afla cele mai importante informații despre tuberculoză și cum să faci față bolii și problemelor cu care te poți confrunta. Poți să dai broșura şi altor persoane și să o comentezi cu ele (cadrele medicale, prietenii, familia ta, alți pacienți). Te vei simți mai în siguranță când vei afla ce este tuberculoza, cum se transmite și cum este tratată. De asemenea, vei putea să discuți diferite aspecte legate de TBC cu alte persoane. O atitudine mai deschisă față de boală îi ajută pe oameni să fie mai informați în legătură cu ea. Când cei din jurul tău vor înțelege mai multe despre TBC, se vor simți mai puţin speriaţi.

Materialul este structurat astfel:
− La începutul fiecărei secțiuni, veți găsi informații despre subiectul din titlul capitolului
− La sfârșitul fiecărei secțiuni, se află întrebări puse de pacienți și răspunsuri la acestea
Dacă nu înțelegi ceva sau vrei să afli mai multe, ia legătura cu medicul sau cu asistentul medical.

 

Din cuprinsul broșurii:

Capitolul 1 – Informații despre TBC

Capitolul 2: Cum se tratează TBC?

Capitolul 3: Tuberculoza rezistentă la medicamente (TBC – MDR și TBC – XDR)

Capitolul 4: Cum să reziști fizic și psihic când ai TBC