Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

La început, când mi-au spus că am tuberculoză, am fost speriată. După ce am stat de vorbă cu personalul medical despre boli (TBC și HIV), şanse de vindecare și posibilitățile de tratament, m-am mai liniștit. – Maria, 27 de ani

Boala este tratată cu o combinație de diferite tipuri de medicamente împotriva tuberculozei, majoritatea tablete. Tratamentul și consultaţiile de control sunt gratuite. Majoritatea pacienților trebuie să ia medicamente vreme de șase luni, dar, uneori, tratamentul durează mai mult. Dacă suferi de tuberculoză rezistentă, tratamentul poate dura și 2 ani.

Este foarte important să iei medicamentele atât timp cât îţi spune medicul. Dacă încetezi să iei medicamentele prea devreme, s-ar putea să te îmbolnăvești din nou. Bacteriile tuberculozei pot deveni rezistente, iar medicamentele pot fi mai puțin eficiente, dacă trebuie să începi din nou tratamentul după ce l-ai oprit prea devreme.

În majoritatea cazurilor, pacienții încep tratamentul în spital și apoi îl continuă acasă. Dacă ai o formă contagioasă de tuberculoză, va trebui să stai în spital până când nu mai ești contagios. Unele persoane stau în spital între o lună și trei luni, altele stau mai mult. În spital cadrele medicale pot să supravegheze îndeaproape felul în care tolerezi pastilele şi să se asigure că medicamentele sunt eficiente și că te simți mai bine. Ca pacient, ai dreptul la sprijin și la consultații pe tot parcursul tratamentului. Medicul tău și alte cadre medicale te pot ajuta în diferite moduri. Sănătatea și starea ta de bine sunt responsabilitatea ta şi a lor.

Întrebări puse de pacienți:

– Chiar am șanse să mă vindec complet?

Da, cu siguranţă. În majoritatea cazurilor tuberculoza se poate vindeca în totalitate și majoritatea oamenilor au tuberculoză doar o dată în viață. Faptul că ai avut TBC nu te face imun, deci există posibilitatea să fii iar infectat, mai târziu. De asemenea, dacă tratamentul prescris nu a fost corect sau nu a fost urmat corect şi complet, este posibilă revenirea bolii, adică recidivă.

Totuși, majoritatea oamenilor nu trec prin recidivă și se vindecă total.

– Cât durează tratamentul? Ce factori determină durata tratamentului?

La început se face un test pentru a verifica sensibilitatea la medicamente. Dacă testul arată că bacteriile tuberculozei sunt sensibile la toate medicamentele, tratamentul va dura 6 luni. Dacă testul care verifică sensibilitatea la medicamente arată că bacteriile sunt rezistente la medicamente, tratamentul va dura până la 2 ani. Durata tratamentului depinde și de sistemul imunitar. Dacă sistemul imunitar este foarte slăbit, bacteriile pot rămâne active mai mult timp și tratamentul trebuie extins, dar aceasta este decizia medicului.

– De ce trebuie să stau atât de mult în spital?

Trebuie să stai în spital până când nu mai ești contagios, tolerezi bine tratamentul și ești destul de sănătos pentru a merge acasă. Există acum tendința unei spitalizări care durează mai puțin în unele cazuri de tuberculoză. Dacă te simți suficient de bine ca să mergi acasă, ar trebui să discuți această opțiune cu medicul tău.

Pot să fac tuberculoză dacă am făcut vaccinul BCG?

Da, este posibil să te îmbolnavești de TBC chiar dacă ai făcut vaccinul BCG (Bacilul Calmette-Guerin), el este în prezent singurul vaccin împotriva tuberculozei. Vaccinul BCG asigură doar un anumit grad de protecție, mai ales pentru copii, dar nu asigură o protecție totală. Este important să menționăm că nu ar trebui vaccinați cu BCG copiii care au HIV, pentru că se pot îmbolnăvi grav.

– Pot să fac iar tuberculoză?

Da, se poate întâmpla. Se numește recidivă a tuberculozei: când pacienții care au fost tratați împotriva bolii au fost declarați vindecați sau tratamentul a fost terminat și sunt diagnosticați din nou cu TBC. Acest lucru se poate întâmpla pentru că, prima dată, boala nu a fost tratată suficient, sau poate fi provocată de o nouă infectare cu TBC.

– De ce are loc recidiva? Dovedește că tuberculoza este incurabilă?

Tuberculoza este vindecabilă, dar, în unele cazuri, medicamentele nu pot duce la eradicarea completă a bacteriilor tuberculozei și unele bacterii care “dormitează” pot să fie în continuare prezente în corpul tău, după ce ai terminat tratamentul. Aceste bacterii se pot trezi și pot provoca iar tuberculoza. Recidiva poate avea loc și dacă o persoană vindecată este infectată din  nou cu TBC, a doua oară, în urma contactului cu o persoană care are tuberculoză contagioasă.

Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului

La început, mi-a fost rău, aveam dureri de cap după ce luam pastilele. Cu timpul, m-am obișnuit. Acum mă simt bine. – Doru, 43 de ani

Uneori medicamentele pot provoca probleme în corp, acestea se numesc efecte secundare. Oamenii reacționează diferit la medicamente. La unii pacienți nu apar efecte secundare, la alții apar. În general, efectele secundare descresc în intensitate sau dispar când corpul se obișnuiește cu medicamentele, de obicei după aproximativ patru săptămâni.

Efectele secundare grave sunt rare, dar sunt posibile. Prin urmare, este important să îi spui medicului sau asistentului dacă ai probleme, dacă s-a schimbat ceva la cum te simţi sau au aparut efecte secundare. Dacă partea albă a ochilor devine galbenă, dacă ai dureri mari de stomac, erupții cutanate (bubiţe pe piele) pe o mare parte din corp au dacă ai probleme de vedere şi/sau de auz, consultă imediat un medic.

Majoritatea efectelor secundare nu sunt grave și, chiar dacă sunt neplăcute și enervante, nu sunt periculoase. Îți reamintim că este important să îi spui medicului de orice schimbare a stării tale de sănătate.

Greață și vomitat

Multe medicamente pot da o stare de greață și te pot face să vomiți. Dacă îți este greață, ar fi bine să mănânci puțin, un biscuit, o bucată de fruct sau niște iaurt natural. Este important să continui să mănânci regulat; acest lucru te va ajuta să îți revii mai repede și te poate ajuta și să previi sau să diminuezi greața. Un stomac gol poate să accentueze starea de greață. Dacă ai în continuare o stare accentuată de greață, medicul îți poate prescrie medicamente pentru a o diminua.

 

Amețeală și oboseală

Amețeala și oboseala pot fi atât un simptom al bolii de care suferi, cât și un efect secundar al medicamentelor. Prin urmare, este foarte important să te odihnești suficient. Când te odihnești, corpul tău luptă mai eficient împotriva bolii.

 

Pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate

S-ar putea să nu îți fie foame din cauza tuberculozei sau din cauza medicamentelor. Este foarte important să continui să mănânci; încearcă să mănânci bine pentru a ajuta corpul să lupte împotriva bolii. Un corp slăbit și extenuat nu are puterea să lupte şi să învingă.

 

Urticarie și erupții cutanate

Unii pacienți au urticarie sau erupții cutanate. Urticaria este rezultatul alergiei la medicamente. Dacă acestea nu dispar, trebuie să iei legătura cu medicul sau cu asistentul tău medical. Medicul îți poate prescrie medicamente pentru a reduce urticaria.

Urină de culoare roșie

Când iei medicamente împotriva tuberculozei toate fluidele corpului pot deveni roșii, roz sau portocalii. Nu este periculos; colorarea nu este provocată de sânge, ci de colorantul pe care îl conțin medicamentele. Unele medicamente împotriva tuberculozei pot provoca urina de culoare roșie.

Dureri de articulații, alte dureri și umflături

Unii pacienți au dureri de articulații, dureri de cap sau alte dureri. Dacă ai asemenea dureri, stai de vorbă cu medicul tău. Medicul va decide dacă îți va prescrie niște calmante. Ți se pot umfla picioarele. Când stai jos sau culcat, încercă să ții picioarele sus, de exemplu, pe o pernă; ai mai putea să înfășori în jurul picioarelor un prosop ud sau să faci exerciții fizice ușoare.

Constipație și diaree

Antibioticele folosite pentru a trata TBC omoară bacteriile tuberculozei, dar afectează și bacteriile normale din intestin. Din această cauză, poți avea probleme de digestie. La unii pacienți apare constipația, la alții diareea.

 

Sfaturi pentru pacienți pentru a scăpa de constipație:

− Mănâncă fructe și legume;
− Mănâncă fructe uscate, în special stafide și prune uscate;
− Mănâncă semințe de in puse la înmuiat;
− Bea mai multă apă;
− Bea zeamă de varză;
− Fă exerciții fizice ușoare;
− Consultă-ți medicul în cazul unei constipații care durează mult.

Sfaturi pentru pacienți pentru a preveni diareea:

− Nu bea lapte;
− Nu bea băuturi care conțin mult zahăr;
− Redu consumul de legume și de fructe;
− Mănâncă în special pâine uscată, carne slabă sau pește slab, orez, ciorbe de legume, mere coapte, brânză proaspătă, ceai tare, jeleuri;
− Mănâncă afine, banane sau bea ceai de mentă;
− Ia medicamente împotriva diareei.

Dacă efectele secundare se agravează sau devin insuportabile, adeseori există posibilitatea să vi se schimbe schema de tratament, lucru pe care îl decide medicul.

Întrebări puse de pacienți:

– Unii pacienți se confruntă cu efecte secundare pe termen lung în timp ce iau tratamentul. Aceste efecte continuă după ce se termină tratamentul? De exemplu, devierile care apar la testul de funcționare a ficatului.

Majoritatea efectelor secundare vor dispărea când termini tratamentul. Există câteva excepții, mai ales când este vorba de tratamentul împotriva tuberculozei rezistente.

Unii pacienți pot avea probleme cu auzul. Asemenea efecte secundare pot fi permanente, de aceea este atât de importantă urmărirea îndeaproape realizată de personalul medical.

– Durere în articulații, toată lumea trece prin așa ceva?

Nu toată lumea trece prin aşa ceva, nu apar efecte secundare la toată lumea. Durerea în articulații este un efect secundar obișnuit al medicamentelor împotriva TBC, dar nu toți au dureri în articulații.

– Controlul medical în timpul tratamentului

În timpul tratamentului împotriva tuberculozei, pacientul va fi examinat din două în două luni. În cazul tuberculozei rezistente, controlul medical trebuie să se facă în fiecare lună. În mod normal, controlul presupune analize de sânge, radiografie și producerea unei probe de spută. Frecvenţa controalelor medicale şi tipul de analize le decide medicul. După o perioadă de tratament, majoritatea pacienților reuşesc cu greu să dea o probă de spută. Iată cum se dă o probă de spută.

– Inspiră și ține-ți respirația vreme de câteva secunde, apoi expiră încet. Fă acest lucru de două ori.
– Inspiră a treia oară și expiră cu putere. Ține recipientul aproape de gură când expectorezi.
– Inspiră iar și tușeşte în recipient.

 

Din cuprinsul broșurii:

Introducere

Capitolul 1: Informații despre TBC

Capitolul 3: Tuberculoza rezistentă la medicamente (TBC – MDR și TBC – XDR)

Capitolul 4: Cum să reziști fizic și psihic când ai TBC