Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Am TBC și mă voi vindeca. Tuberculoza se vindecă! Ţineți minte: Oricine se poate infecta cu microbul tuberculozei! Dacă urmezi sfaturile medicului sau ale cadrului medical și iei medicamentele cum ţi-au fost prescrise, te vei vindeca de tuberculoză.

Dragi pacienți, această broșură este pentru pacienții cu tuberculoză (TBC). Aici veţi găsi informații despre boală și tratarea ei, sfaturi privind felul în care puteți face față bolii.

Așa începe broșura destinată pacienților cu tuberculoză editată în cadrul proiectului de față. A fost elaborată cu ajutorul pacienților, pentru a ajuta pacienții. Această cărticică de buzunar este un instrument extrem de util persoanelor diagnosticate cu TBC, punându-le la dispoziție cele mai importante informații despre această boală, despre tratament și despre implicațiile pe care le are într-un limbaj accesibil și prietenos.

Poveștile pacienților cu tuberculoză sunt diferite, dar sunt traversate de aceleași temeri care, de cele mai multe ori, sunt efectul lipsei de informații. Sorin Neacșu, fost pacient cu tuberculoză extensiv rezistentă la medicamente (TB XDR), cea mai complicată formă de tuberculoză, și-a spus povestea și a salutat apariția broșurii: „Faptul că am primit informațiile de care aveam nevoie m-a ajutat să înțeleg boala și m-a salvat. De aceea, am fost bucuros când am aflat că se face un material informativ pentru pacienții cu tuberculoză și am vrut să iau parte la elaborarea lui, să ajut. Mă bucur că pacienții vor avea un instrument valoros care să-i ajute să facă față fricii de boală, lipsei de informare și zvonurilor lipsite de adevăr. Vindecarea este un drum. Toți pacienții pornesc pe el și îl parcurg mai ușor sau mai greu, important este să știi pe unde să mergi. De aceea este bine să fii corect informat.”

Prin proiect, vor fi tipărite și distribuite 10.000 de exemplare, care vor ajunge la specialiștii din rețeaua Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT), iar de la ei, la pacienți. Broșura se adresează direct pacienților, arătând încă de la primele pagini care e utilitatea ei:

„Cum poți folosi această broșură? Citește materialul pentru a afla cele mai importante informații despre tuberculoză și cum să faci față bolii și problemelor cu care te poți confrunta. Poți să dai broșura şi altor persoane și să o comentezi cu ele (cadrele medicale, prietenii, familia ta, alți pacienți). Te vei simți mai în siguranță când vei afla ce este tuberculoza, cum se transmite și cum este tratată. De asemenea, vei putea să discuți diferite aspecte legate de TBC cu alte persoane. O atitudine mai deschisă față de boală îi ajută pe oameni să fie mai informați în legătură cu ea. Când cei din jurul tău vor înțelege mai multe despre TBC, se vor simți mai puţin speriaţi.”

Când află că au tuberculoză, cei mai mulți dintre pacienți nu știu nimic sau mai nimic despre această boală, singurele surse de informații pe care le are la îndemână odată cu internarea fiind medicul și internetul. După cum explică psihologii care lucrează cu persoanele cu TB, în momentul în care pacientul află diagnosticul se blochează și nu este capabil să rețină tot ce îi spune medicul, ajungând să caute informații pe internet, după ce dispare șocul diagnosticului. Riscul de a citi informații greșite de pe internet este foarte mare, prin urmare cel mai bine este ca la pacienți să ajungă informație corectă, controlată de specialiști. Un pacient bine și corect informat are șanse mai mari să fie aderent la tratament și, deci, să se vindece. Astfel, broșura este utilă și cadrelor medicale, care vor putea oferi pacienților acest instrument care cuprinde informații corecte.

„Această broșură aduce beneficii și specialiștilor care lucrează în sistemul de sănătate. Pentru că le ușurează munca. Cadrele medicale livrează informații pacienților, dar cum ne dăm seama dacă le dăm pacienților informațiile de care au nevoie? Am dezvoltat și noi, în Norvegia, o astfel de broșură. Acum șase ani. Cadrele medicale spun că, după ce primesc această broșură, pacienții sunt mai puțini speriați, au mai multe informații și pun întrebări. Din aceste întrebări, cadrele medicale înțeleg care sunt nevoile fiecărui pacient. De aceea, cred că această  broșură este aproape magică, dacă este folosită corect. Sigur, ea poate fi înmânată pacientului, „uite ceva de citit”. Dar ideea e ca această broșură să fie un instrument de comunicare. Medicul să spună: „Uite, azi am vorbit despre tratamentul pe care îl vei urma timp de șase luni. Aici poți citi despre asta, sunt și întrebări puse de alți pacienți medicilor și răspunsurile la aceste întrebări. Poate că și tu vei vrea să-mi pui întrebări la vizita viitoare. Sunt aici și informații de care acum poate că nu ai nevoie, dar, la un moment dat, vei avea și vei vrea să pui întrebări. Așa că păstrează această broșură”. Așa vrem să fie folosită. Așa devine magică această broșură.”, a explicat Mona Drage, președinta LHL International Tuberculosis Foundation, la lansarea broșurii.

Vă invităm să răsfoiți broșura.

Material realizat de Fundația Romanian Angel Appeal.