Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Marian Istrate are 41 ani, este din Bucuresti si, in luna aprilie 2015, a fost internat la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti, cu diagnosticul de tuberculoza multidrog rezistenta. Le-a lasat acasa pe sotia si fiica sa de 19 ani, care tocmai a dat BAC-ul, ingrijorat ca sunt sanse sa le fi dat bacilul Koch. Istrate ne-a povestit, intr-un interviu realizat in salonul sau de la Institutul „Marius Nasta”, cum a ajuns sa fie diagnosticat cu tuberculoza si care sunt sperantele sale pe mai departe.

„Nu stiu, eu am mai multe probleme, si cea mai importanta e boala Crohn, cu care ma lupt de zece ani. (n.r: Crohn este o boala inflamatorie cronica, cu localizare la nivelul peretelui tractului digestiv). Din cauza acestei boli am facut un accident vascular, o tromboflebita, s-au legat multe asa, una de alta. Si apoi au aparut niste tratamente biologice pentru boala Crohn, iar medicii mi-au propus sa le urmez.

Astfel, fiindca ajunsesem sa fac tot felul de investigatii prin spitale, in 2007, mi-au descoperit apa la plamani. Apoi, in 2013, au vazut o pata pe lobul superior drept al plamanilor si mi-au spus medicii atunci ca am TBC. Am urmat tratamentul de linia I, numai ca pata aceea nu s-a marit, dar nici nu s-a micsorat. Iar eu m-am gandit, luand-o babeste, ca, daca ma tai la un deget, ori se umfla, ori se infecteaza, ori se vindeca. Or, la mine, pata asta a rămas, chiar si dupa tratament.

Am luat tratamentul TBC sase luni plus tratamentul biologic pentru boala mea si mi-a mers bine. Ma duceam la Fundeni, dar nu eram internat, mergeam de doua ori pe luna si faceam o doza la doua saptamani. Iar la sfarsitul anului trecut mi-au schimbat tratamentul intr-unul perfuzabil. Am luat doar doua doze, si-n noaptea de Revelion, decembrie 2014, am facut temperatura, frisoane. Mi-a trecut la vreo 2-3 zile si, pe la jumătatea lunii, am zis sa ma duc totusi la spital sa vad ce se intampla.

Am facut o radiografie si mi s-a spus ca am o tumoare. Si am fost nevoit sa fac si bronhoscopie dupa asta, si acolo nu a iesit nici TBC, nici cancer, nici tumoare, ci o pneumonie nu stiu cum. Am stat 20 de zile cu intravenos Cefort, iar in proba de sputa nu a iesit nimic. In martie, m-au bagat pe tratament tot de linia I, dar pata a ramas acolo. Pe la sfarsitul lui aprilie ma suna o doamna doctor, ca mi-a făcut antibiograma, si mi-a zis ca a iesit tuberculoza multidrog rezistenta. „Da’ nu mai bine ms duc eu sa-mi cumpar un cosciug?”, mi-am zis.

Pe 29 aprilie m-am internat. Se banuieste ca l-am luat (n.r. bacilul) de undeva dintr-un spital. Minim 2 luni stau aici la „Nasta”. Spre surprinderea mea, am suportat tratamentul, desi mi-era frica cs nu-l voi suporta. Ca pacient aici, incepi sa te obisnuiesti cu ideea de boala, de tuberculoza, de diagnostic grav. Mai am greturi mari, uneori mi-e sila sa beau si apa. Trebuie sa-mi treaca, ajungi sa-ti zici”.

 

Marian Istrate este doar unul dintre miile de pacienti cu tuberculoza multidrog rezistenta din Romania pe care lipsa unor metode performante de diagnosticare rapida si corecta a bolii l-a făcut sa piarda timp pretios. Doi ani – perioada in care Marian a fost tratat, in mod gresit, pentru tuberculoza sensibila – reprezinta un timp in care tuberculoza multidog rezistenta ar fi fost deja vindecata, cu medicatia corecta si initiată la timp.

Accesul la diagnosticarea rapida, gratie echipamentelor performante achizitionate prin proiectul “Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania, prin cresterea controlului tuberculozei” permite primirea unui diagnostic intr-un timp foarte scurt (de la cateva ore pana la cateva zile) si inceperea tratamentului corect, dandu-le pacientilor precum Marian Istrate sansa de a se vindeca si de a avea o viata normala.  

 

*Marian Istrate este un nume fictiv; am decis sa-l schimbam la dorinta pacientului.