Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Echipamente pentru diagnosticarea rapida a TB MDR; primii pacienti inrolati in proiect, pentru tratament

Primele luni ale anului 2015 au insemnat progrese majore in proiectul “Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania, prin cresterea controlului tuberculozei”, determinante pentru atingerea unora dintre obiectivele intregului demers: intarirea capacitatii nationale de diagnosticare timpurie a TB MDR/XDR si asigurarea tratamentului complet, continuu si de calitate cu medicamente de linia a doua pentru pacientii cu TB MDR/XDR.

La sfarsitul lunii februarie, a fost finalizata achizitia de echipamente LPA si MGIT care permit diagnosticarea rapida a tuberculozei rezistente la tratament. In prima parte a lunii martie, 3 echipamente de tip MGIT au fost deja instalate in laboratoarele unitatilor de pneumoftiziologie din Bucuresti, Cluj si Bacau. Dat fiind ca permit diagnosticarea TB MDR intr-un interval de timp foarte scurt, echipamentele performante achizitionate prin proiect ofera pacientilor sansa de a primi imediat tratamentul adecvat formei de tuberculoza de care sufera.

Tot la inceputul lunii martie, primii 50 de pacienti cu TB MDR au fost inrolati in proiect (35 la Institutul Marius Nasta din Bucuresti iar 15 la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, Neamt), urmand sa primeasca tratament corect, complet si de calitate.

Instruire pentru profesionisti din domeniul TB si pentru personalul Unitatii de Asistenta Tehnica si Management a PNPSCT

In perioada 19 – 22 martie, la Hotel Ibis Parlament s-au desfasurat primele sesiuni de formare de formatori privind managementul medicamentelor, controlul si supravegherea infectiei tuberculoase. In continuare, formatorii vor instrui 600 de medici si asistenti medicali din toata tara, iar sesiuni de instruire, pentru grupe diferite de participanti, sunt prevazute a se desfasura pana in luna martie 2016. Cursurile sunt sustinute de echipa Fundatiei Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate.

In perioada 24 – 25 martie s-a desfasurat la Institutul Marius Nasta prima sesiune de instruire a personalului de laborator, in metode de diagnosticare rapida a tuberculozei. Cursurile sunt coordonate de echipa Institutului de Pneumoftiziologie Matius Nasta.

Activitati de informare

Conferinta de presa de lansare a proiectului a avut loc pe 12 februarie 2015, la Hotel Minerva. Au luat cuvantul doamna Ambasador al Regatului Norvegiei la Bucuresti, doamna Suzana Matei, Managerul programului RO 19 , din partea Ministerului Sanatatii, si doamna Dr. Gilda Popescu, Managerul proiectului, din partea Institului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”. Evenimentul s-a bucurat de o larga participare din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii – Biroul pentru Romania, Ministerului Finantelor Publice, Ambasadei Statelor Unite ale Americii, numeroase institutii si organizatii neguvernamentale care activeaza in domeniul sanatatii, mass-media.

A fost finalizat primul draft integral al continutului brosurii de prezentare a proiectului.

La inceputul lunii martie, primele doua numere ale Newsletter-ului electronic bilingv (romana, engleza) al proiectului au fost trimise la peste 450 destinatari – factori de decizie romani, autoritati publice, presa, organizatii neguvernamentate din Romania, dar si la ambasade si la organizatii internationale precum Finnancial Mechanism Office, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS si OMS Europa), Fondul Global, Stop TB Partnership, TB Europe Coalition, GD Advocates, Results UK, TB Alert, Parliament UK, The Union etc.