Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Actualizarea bazei de date nationale a PNCT

In luna decembrie, s-a monitorizat contractul de prestari servicii in vederea actualizarii si mentenantei bazei nationale de date a Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei (PNPSCT) pe modulele care necesita modificari in conformitate cu cerintele si recomandarile internationale in domeniu. S-au revizuit nomenclatoare care includ medicii care deservesc reteaua de supraveghere TB, liste de medicamente la zi, teste genetice de laborator disponibile, manualul utilizatorului, scenarii de testare a  functionalitatilor pentru fiecare tip de utilizator. 80% din baza nationala de date a fost actualizata.

Asigurarea tratamentului continuu, complet si de calitate pentru 1,000 de pacienti cu tuberculoza multidrog rezistenta sau extensiv rezistenta (TB MDR/XDR)

In luna decembrie, a continuat inrolarea pacientilor atat in cele 2 centre MDR TB din Bucuresti si Bisericani, cat si in restul tarii, astfel incat, la sfarsitul lunii, 809 pacienti erau inrolati in tratament complet, corect si continuu in cadrul proiectului.

Au continuat vizitele de monitorizare la dispensarele, laboratoarele si spitalele din judetele Arad, Prahova, Braila, Timis, Teleorman, Olt, Mures, Constanta.

Furnizarea de interventii integrate pentru prevenirea transmiterii TB in comunitatile sarace si pentru cresterea aderentei la tratament

In luna decembrie, au fost organizate 14 caravane de informare si educare a publicului cu privire la tuberculoza: 8 in jud. Bacau si 6 in jud. Olt. La aceste caravane au participat 717 persoane, din care 97 de etnie roma. Pana in prezent, de-a lungul proiectului, au fost informate in total 10.673 de persoane, dintre care 1.575 de etnie roma. Au fost planificate caravanele IEC pentru luna ianuarie.

Pana la sfarsitul lunii decembrie, 1.820 de tichete cadou au fost distribuite catre asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari care au organizat caravane IEC in perioada ianuarie – noiembrie. De asemenea, au fost distribuite catre pacienti 17.235 tichete sociale. La sfarsitul acestei luni, mai erau in curs de distribuire catre pacienti un numar de 266 de tichete sociale.

In vederea asigurarii DOT, au fost inrolati in total 908 pacienti unici, din care 141 de etnie roma. In cursul lunii decembrie, au fost inrolati 58 pacienti. In activitatea de acordare a DOT au fost implicati 304 suporteri DOT care au monitorizat pacienti din 8 judete si catre care au fost distribuite, in perioada ianuarie-noiembrie, 15.960 de tichete cadou.

Stabilirea unei retele de laboratoare functionale pentru depistarea timpurie a TB MDR/XDR

In decembrie, activitatea de testare prin tehnici rapide de diagnosticare a TB MDR/XDR s-a desfasurat in 20 laboratoare din reteaua PNPSCT: LNR Bucuresti, LNR Cluj-Napoca, Laboratoarele TB de la Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Sibiu, Timisoara, Iasi, Baia Mare, Leordeni, Spitalul Sf. Stefan Bucuresti, Leamna, Calarasi, Galati, Targoviste, Drajna, Deva, Tg. Mures si Focsani.

Datele centralizate corespunzatoare activitatii de testare rapida desfasurata in laboratoarele TB in cadrul proiectului in aceasta luna atara ca, dintre pacientii testati, 446 au fost diagnosticati cu tuberculoza sensibila si 21 cu tuberculoza multidrog rezistenta.

Datele centralizate de la inceputul proiectului arata ca in laboratoarele mentionate au fost testati prin tehnici de diagnosticare rapida 29.233 de pacienti unici, dintre care 11.530 au fost depistati cu TB, 899 cu TB MDR si 91 cu TB XDR.

In luna decembrie, s-a finalizat procedura de achizitie centralizata a celor doua echipamente Genexpert,  a echipamentului MGIT si a celor sase centrifugi de laborator prevazute a fi achizitionate in perioada de extindere a proiectului, iar echipamentele au fost receptionate si instalate in laboratoarele TB.

Tot in luna decembrie 2016 s-au elaborat documentele si s-a lansat procedura de achizitie pentru un echipament de laborator LPA. De asemenea, pentru asigurarea continuitatii activitatii de testare rapida in cadrul laboratoarelor TB, in luna decembrie 2016 au fost achizitionate si distribuite laboratoarelor TB inca 5.500 teste MGIT (5000 culturi, 500 ABG linia I).

Pentru perioada de extindere a implementarii proiectului (1 aprilie 2016 – 31 martie 2017) au fost prevazute pentru achizitionare doua servere IT necesare administrarii softului national de inregistrare, monitorizare si raportare a cazurilor de TB / TB-MDR. In luna decembrie, procedura de achizitie a celor doua servere s-a finalizat si contractul de furnizare a fost semnat.

Asigurarea unui tratament direct observat si a stimulentelor pentru pacientii cu TB tratati ambulator in scopul de a spori aderenta la tratament

La sfarsitul lunii decembrie, in baza de date erau inregistrati 2.078 de pacienti inrolati atat pentru aderenta la tratament cat si pentru tratament si 1.653 de pacienti inrolati pentru aderenta la tratament. Dintre ei, 1.331 de pacienti indeplineau conditiile de eligibilitate pentru a primi tichete sociale pentru cresterea aderentei la tratament. Dintre acestia, 396 de pacienti sunt inrolati si beneficiaza de suport in cadrul proiectului de aproximativ un an, 783 pacienti continua tratamentul, in timp ce 311 pacienti l-au incheiat.

Alte activitati derulate in decembrie

Au fost organizate trei sesiuni de instruire in Controlul Infectiei TB in tara, in judetele Calarasi si Iasi.

A continuat misiunea de revizuire a ghidului national Practical Approach to Lung Diseases, prin care se va stabili algoritmul de identificare a suspectilor TB in randul populatiei generale, referirea catre specialist, implicarea retelei de asistenta medicala primara in ceea ce priveste Tuberculoza in Romania.

In luna decembrie a fost finalizata brosura pentru pacienti si a continuat organizarea retelei de voluntari peer-suporteri.

Promotorul a organizat, in data de 21 decembrie, o conferinta de presa pentru lansarea materialului informativ (brosura) pentru pacientii cu TB.