Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Testarea pacientilor pentru diagnosticarea rapida a Tuberculozei Multidrog Rezistente si Extrem de rezistente la tratament (TB MRD si TB XDR)

Un numar de 1398 de persoane din toata tara au fost supuse testarii in laboratoarete din reteaua PNPSCT dotate in cadrul proiectului cu echipamente de ultima generatie pentru diagnosticare rapida a Tuberculozei Multidrog Rezistente (TB MDR) si a celei Extrem de Rezistente la medicamente (TB XDR). Dintre cei testati, 295 au fost depistati cu tuberculoza sensibila, 16 cu TB MDR si o persoana cu TB XDR.

De la inceputul activitatii de testare rapida si pana in prezent (martie-decembrie 2015), 12.815 persoane au fost supuse diagnosticarii rapide, dintre care 3.160 au fost depistati cu TB, 272 cu TB MDR si 5 cu TB XDR.

Punerea la punct a unei retele de laboratoare functionale, pentru depistarea rapida a TB MDR/XDR

Echipamentele GeneXpert au fost achizitionate si instalate in cadrul laboratoarelor desemnate sa fie dotate cu aceste echipamente in cadrul proiectului: Iasi, Timisoara, Leordeni, Craiova, Constanta, Cluj-Napoca, Brasov si Baia Mare. Dupa punerea in functiune a aparaturii, personalul de laborator a fost instruit in utilizarea echipamentelor. De asemenea, in luna decembrie a fost livrata prima transa de kituri Genexpert laboratoarelor TB dotate cu echipamente Genexpert.

In ceea ce priveste achizitionarea celor 44 de hote de protectie pentru laboratoare, procedura de achizitie centralizata se afla in etapa de evaluare a ofertelor.

Cele 10 microscoape LED cu EPIFLUORESCENTA au fost achizitionate in aceasta luna. A fost finalizata procedura de selectare a furnizorului, a fost semnat contractul de furnizare, a fost efectuata receptia produselor si au fost instalate doua dintre microscoape in cadrul Laboratorului National de Referinta (LNR) Bucuresti. Cele doua microscoape au fost puse in functiune, iar personalul din cadrul LNR Bucuresti a fost instruit in utilizarea acestora. Celelalte 8 microscoape LED vor fi instalate in cadrul urmatoarelor laboratoare: LNR Cluj Napoca, Laboratorul Regional de Referinta (LRR) Iasi, LRR Constanta, LRR Timisoara, LRR Bacau, LRR Brasov, LRR Craiova, LRR Leordeni.

Trei laboratoare din reteaua PNPSCT – LNR Bucuresti, LNR Cluj-Napoca si LRR Galati – au fost dotate cu echipamente Versatrek, care au fost puse in functiune, iar personalul a fost instruit in utilizarea acestora. Consumabilele Versatrek au fost achizitionate tot in decembrie: a fost finalizata procedura de selectie a furnizorului, a fost semnat contractul de furnizare si a fost efectuata receptia produselor. Pentru achizitionarea echipamentelor IT, procedura de achizitie centralizata se afla in desfasurare, in etapa de evaluare a ofertelor.

Intarirea capacitatii PNCT de a controla epidemia de Tubeculoza

In decembrie au fost organizate doua cursuri de instruire a personalului in vederea intaririi capacitatii programului national de control al epidemiei de Tuberculoza, la Constanta si Baia Mare. La aceste traininguri au participat 41 de persoane, iar numarul total de cadre medicale din domeniul pneumologiei instruite prin proiect a ajuns la 549. In cursul acestei luni s-a incheiat si procesul de achizitie directa de servicii de evaluare a programului de training si a fost actualizat calendarul de cursuri pentru luna ianuarie 2016.

Furnizarea de interventii integrate pentru prevenirea transmiterii TB in comunitatile sarace si pentru cresterea aderentei la tratament

Au fost organizate, in luna decembrie, trei sesiuni de instruire cu AMC si MS in judetele Neamt, Botosani si Dolj, la care au participat in total 160 de persoane. Au fost realizate trei vizite de monitorizare la aceste trei sesiuni de instruire.

De asemenea, a fost pregatita documentatia pentru achizitia de tichete cadou necesare stimularii lucratorilor comunitari ce vor asigura suport pentru furnizarea de interventii integrate pentru prevenirea transmiterii TB in comunitatile sarace si pentru cresterea aderentei la tratament. Procedura e in stadiul de evaluare a ofertelor.

Asigurarea tratamentului continuu, complet si de calitate pentru 1,000 de pacienti cu TB MDR/XDR si al celor care primesc stimulente pentru mentinerea aderentei la tratament

In luna decembrie nu au fost inrolati in tratament pacienti noi fata de totalul de 293 pacienti inrolati la inceputul proiectului. Au fost analizate si discutate de medicii experti din comisiile MDR TB 60 dosare medicale, iar pentru 25 dintre pacienti s-a primit recomandarea de a fi inrolati in tratament. Echipa de proiect a continuat demersurile pentru completarea dosarului depus la ANM in vederea obtinerii autorizatiei de nevoi speciale pentru importul medicamentelor anti TB in Romania.

In luna decembrie, din totalul de 1837 pacienti considerati eligibili sa fie inrolati in proiect, 654 aveau fise de consimtamant semnate pana la data de 10 noiembrie. In perioada 11 noiembrie -31 decembrie, 10 pacienti noi au transmis fise de consimtamant, astfel ca in proiect sunt inrolati, in total, 647 de pacienti pentru a primi stimulente/suport social. Pana in prezent, in cadrul proiectului, 580 pacienti unici au primit suport social pentru mentinerea aderentei la tratament.

Alte activitati:

Au fost solicitate coordonatorilor tehnici judeteni ai PNPSCT informatii privind locatiile pentru amplasarea lampilor UV achizitionate prin proiect.

Au continuat pregatirile pentru misiunile de TA a expertilor OMS pentru programarea misiunilor de asistenta tehnica care vor incepe anul viitor, prin identificarea perioadelor si prioritatilor PNPSCT si a expertilor pentru realizarea acestor misiuni.

Au fost colectate si centralizate datele obtinute din interviurile pacientilor cu tuberculoza cu privire la nevoile lor de informare, in vederea realizarii unei brosuri despre TB care se va adresa pacientilor, grupurilor vulnerabile si populatiei generale. De asemenea, a fost organizata procedura de achizitie a unei firme de audit.

Cheltuielile aferente perioadei 1 – 31.12.2015:

Nr. LINIE BUGETARĂ Valoare cheltuita totală (L1-L17) Valoare cheltuială
in L17
1 Resurse umane 4.075.196,45 278.815,88
2 Costuri de deplasare pentru personal şi voluntari 90.486,58 1.258,42
3 Materiale consumabile 15.821.135,08 2.016.879,10
4 Costuri pentru investiţii (în limita maximă stabilită pentru fiecare apel de proiecte) 1.358.680,72 276.371,20
5 Alte costuri legate de furnizarea serviciilor către beneficiari 4.812.766,50 967.539,01
6 Comunicare şi promovarea proiectului 0,00 0,00
7 Activităţi bilaterale 0,00 0,00
8 Alte activităţi subcontractate 2.596.659,10 296.695,53
9 Costuri indirecte 178.796,22 11.493,51
10 Costuri neprevăzute 0,00 0,00
Total 28.933.720,65 3.849.052,65