Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Asigurarea tratamentului continuu, complet si de calitate pentru 1,000 de pacienti cu TB MDR/XDR

In luna octombrie, a continuat inrolarea pacientilor in cele doua centre MDR TB din Bucuresti si Bisericani si in unitatile TB din restul tarii implicate in proiect. Astfel, la sfarsitul lunii, un numar total de 744 de pacienti erau inrolati in tratament complet, corect si continuu.

Ca urmare a demersurilor echipei de proiect, a fost emisa de catre Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale autorizatia de nevoi speciale pentru schema de tratament necesara pentru pacientii diagnosticati cu TB M/XDR. Medicamentele vor sosi in perioada imediat urmatoare.

Furnizarea de interventii integrate pentru prevenirea transmiterii TB in comunitatile sarace si pentru cresterea aderentei la tratament

In luna octombrie, a avut loc o vizita de monitorizare la sesiunea de instruire a lucratorilor comunitari din jud. Olt si au fost derulate 10 caravane de informare a populatiei, educare si comunicare privind tuberculoza: 2 in jud. Calarasi, 4 in jud. Giurgiu si 4 in jud. Olt. Prin aceste caravane, au fost informate cu privire la tuberculoza 553 de persoane, din care 133 de etnie roma. Pana in prezent, de-a lungul proiectului, au fost informate 8.795 de persoane, dintre care 1.396 de etnie roma. A fost realizata planificarea caravanelor IEC pentru luna noiembrie.

In cursul acestei perioade de raportare, au fost inrolati pentru asigurarea DOT 88 pacienti, iar in total, in proiect, au fost inrolati 739 de pacienti, din care 97 de pacienti de etnia roma. Pacientii inrolati provin din 212 localitati din tara.

Stabilirea unei retele de laboratoare functionale pentru depistarea timpurie a TB MDR/XDR

In luna octombrie 2016 activitatea de testare prin tehnici rapide de diagnosticare a TB MDR/XDR s-a desfasurat in 20 laboratoare din reteaua PNPSCT: LNR Bucuresti, LNR Cluj-Napoca, Laboratoarele TB de la Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Sibiu, Timisoara, Iasi, Baia Mare, Leordeni, Sp.Sf. Stefan Bucuresti, Leamna, Calarasi, Galati, Targoviste, Drajna, Deva, Tg. Mures si Focsani.

Datele centralizate corespunzatoare activitatii de testare rapida desfasurata in laboratoarele TB in cadrul proiectului in luna octombrie 2016 arata ca, dintre pacientii testati, 658 au fost depistati cu tuberculoza sensibila, 37 cu tuberculoza MDR si niciunul cu XDR.

In total, din martie 2015 pana la finalul lunii octombrie 2016, dintre cei 26.179 de pacienti unici supusi testarii rapide pentru diagnosticare, 10.370 au fost depistati cu tuberculoza sensibila, 840 cu TB MDR si 89 cu TB XDR.

Pentru perioada urmatoare este prevazuta achizitionarea a inca doua echipamente Genexpert, un echipament MGIT si sase centrifugi. In luna octombrie 2016 procedura de achizitie centralizata a echipamentelor Genexpert si MGIT se afla in desfasurare, in faza de analiza a ofertelor depuse. Au fost finalizate specificatiile tehnice, iar procedura de achizitie centralizata va fi lansata in luna urmatoare.

De asemenea, sunt prevazute a fi achizitionate doua servere IT necesare administrarii softului national de inregistrare, monitorizare si raportare a cazurilor de TB / TB-MDR. In luna octombrie  2016 procedura legala de achizitie a celor 2 servere este in desfasurare.

Asigurarea unui tratament direct observat si a stimulentelor pentru pacientii cu TB tratati ambulator in scopul de a spori aderenta la tratament

La sfarsitul lunii octombrie, in baza de date cu pacientii inrolati in proiect pentru tichete sociale pentru cresterea aderentei la tratament erau inregistrati 1685 pacienti unici, dintre care 1284 indeplineau conditiile de eligibilitate pentru a primi tichete sociale. Dintre acestia, 411 pacienti sunt inrolati si beneficiaza de suport in cadrul proiectului de aproximativ un an, in timp ce 223 pacienti au incheiat tratamentul.

Alte activitati derulate in octombrie

Au fost organizate cinci sesiuni de instruire in Controlul Infectiei TB in judetele Dambovita, Salaj si Iasi.

A continuat misiunea de revizuire a ghidului national Practical Approach to Lung Diseases, prin care se va stabili algoritmul de identificare a suspectilor TB in randul populatiei generale, referirea catre specialist, implicarea retelei de asistenta medicala primara in ceea ce priveste Tuberculoza in Romania.

S-a lucrat la finalizarea brosurii pentru pacienti si la organizarea retelei de voluntari peer-suporteri.

A fost organizat, la Sinaia, un atelier de comunicare de sanatate (12-15 octombrie), cu 24 de participanti