Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.
Actualizarea bazei de date nationale a PNCT
In perioada de raportare, s-au centralizat o serie de aspecte aparute in exploatarea aplicatiei ce gestioneaza baza nationala de date a PNPSCT, au fost stabilite modificarile necesare in conformitate cu cerintele si recomandarile internationale in domeniu, iar prestatorul de servicii a efectuat toate modificarile solicitate.
S-a incheiat un contract de prestari servicii cu o firma specializata pentru dezvoltarea platformei e-learning. S-a demarat proiectul de dezvoltare a platformei e-learning, s-a agreat si implementat layout-ul platformei, s-a creat un subdomeniu care va gazdui platforma si au fost desemnati experti pentru elaborarea continutului modulelor de e-learning.
Asigurarea tratamentului continuu, complet si de calitate pentru 1,000 de pacienti cu TB MDR/XDR
In luna martie 2017, a continuat inrolarea pacientilor atat in cele 2 centre MDR TB din Bucuresti si Bisericani, cat si in restul tarii. Astfel, la sfarsitul lunii, un numar total de 951 pacienti erau inrolati in tratament complet, corect si continuu.
Au avut loc vizite de monitorizare la Dispensar PNF Ploiesti, Spital Mihaesti, Dispensar TB Alba si Spital PNF Aiud.
Furnizarea de interventii integrate pentru prevenirea transmiterii TB in comunitatile sarace si pentru cresterea aderentei la tratament
Au fost realizate vizite de monitorizare in judetele Gorj, Olt, Giurgiu, Calarasi, Bacau si Botosani și au fost organizate si derulate 101 caravane: 10 in jud. Calarasi, 20 in jud. Giurgiu, 5 in jud. Olt, 25 in jud. Gorj, 20 in jud. Bacau si 21 in jud. Botosani. La aceste caravane au participat in total 5.446 de persoane, din care 485 de etnie roma. Pana in prezent, in cadrul proiectului, au fost informate 16.345 de persoane, din care 2.066 persoane de etnie roma;
Au fost inrolati pentru asigurarea tratamentului direct observat (DOT) 1.142 de pacienti unici in total, din care 211 pacienti de etnia roma.
Pana la sfarsitul lunii martie, 2017 au fost distribuite catre pacienti un numar de 23.275 tichete sociale si mai erau in curs de distribuire 925 de tichete.
În activitatea de acordare a DOT au fost implicati 361 de suporteri DOT, pacientii inrolati provenind din 294 de localitati. Catre suporterii DOT care au monitorizat pacienti din cele 8 judete, in perioada ianuarie 2016 – martie 2017 au fost distribuite 23.730 de tichete cadou, iar la sfarsitul lunii martie, mai erau in curs de distribuire 230 de tichete.
Infiintarea unei retele de laboratoare functionale pentru detectarea precoce a TB MDR/XDR
In luna martie, activitatea de testare prin tehnici rapide de diagnosticare a TB MDR/XDR s-a desfasurat in 21 de laboratoare din reteaua PNPSCT: LNR Bucuresti, LNR Cluj-Napoca, Laboratoarele TB de la Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Sibiu, Timisoara, Iasi, Baia Mare, Leordeni, Sp. Sf. Stefan Bucuresti, Leamna, Calarasi, Galati, Targoviste, Drajna, Deva, Tg. Mures, Focsani si Arad.
In martie, urma activitatii de testare rapida desfasurata in laboratoarele TB in cadrul proiectului, au fost depistati cu TB sensibila 593 de pacienti, iar 44 au fost depistati cu MDR.
In total, 34.525 de pacienti unici au fost testati (martie 2015 – martie 2017) prin tehnici de diagnosticare rapida. Dintre acestia, 13.492 de pacienti au fost depistati cu TB sensibila, 1036 de pacienti au fost depistati cu MDR TB si 102 cu XDR TB.
In luna martie, procedura de achizitie a echipamentului LPA s-a finalizat, contractul de furnizare a fost semnat si a fost transmisa comanda pentru livrarea echipamentului, iar in luna urmatoare va fi instalat echipamentul. De asemenea, a fost semnat contractul de furnizare si a fost transmisa comanda pentru livrarea testelor LPA, cu distribuirea produselor pe laboratoarele TB.
A fost transmisa comanda centralizata de teste Genexpert, cu distribuirea acestora in functie de consumul si stocurile existente in laboratoare, astfel ca intreaga cantitate de teste Genexpert achizitionate in cadrul proiectului a fost epuizata.
Au fost livrate ultimele teste Versatrek in cadrul proiectului, stocul fiind epuizat.
Alte activitati derulate in martie
La sfarsitul lunii februarie, in baza de date erau inregistrati 2281 pacienti unici inrolati atat pentru aderenta la tratament cat si pentru tratament si 1879 pacienti unici inrolati pentru aderenta la tratament. Dintre acestia, aproximativ 500 pacienti sunt inrolati si beneficiaza de suport in cadrul proiectului de circa un an, in timp ce 1215 pacienti continua tratamentul, iar 379 pacienti au incheiat tratamentul.
Au fost organizate 5 sesiuni de curs in Controlul Infectiei TB in tara, la Timisoara, Tulcea si Galati.
Comisia de receptie numita de Institutul Marius Nasta a participat impreuna cu reprezentantii furnizorului, proiectantului si dirigintelui de santier la o receptie partiala. Reorganizarea circuitelor CI TB avanseaza in conformitate cu planurile de lucru.
A continuat misiunea de revizuire a ghidului national privind Practical Approach to Lung Diseases, prin care se va stabili algoritmul de identificare a suspectilor TB in randul populatiei generale, referirea catre specialist, implicarea retelei de asistenta medicala primara in ceea ce priveste Tuberculoza in Romania.
A continuat distributia brosurii pentru pacienti si organizarea retelei de voluntari peer-suporteri.
Stadiu realizare indicatori: click aici pentru tabel.