Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Asigurarea tratamentului continuu, complet si de calitate pentru 1,000 de pacienti cu TB MDR/XDR

In luna noiembrie, a continuat inrolarea pacientilor in cele 2 centre MDR TB din Bucuresti si Bisericani si in unitatile TB din restul tarii implicate in proiect. Astfel, la sfarsitul lunii, un numar total de 774 pacienti erau inrolati in tratament complet, corect si continuu.

De asemenea, au continuat vizitele de monitorizare la dispensarele, laboratoarele si spitalele din judetele Prahova, Braila, Timis, Mehedinti, Sibiu, Mures. In cadrul acestor vizite au fost verificate registrele de testare prin metode rapide, dotarea laboratoarelor, fisele de tratament ale pacientilor si au fost facute recomandari de transmitere a cazurilor catre Comisiile MDR pentru analiza. Vizitele de monitorizare vor continua.

In prima jumatate a lunii noiembrie, au fost importate medicamentele pentru pacienti cu MDR/XDR. In conformitate cu recomandarile ANMDM incluse in autorizatia de nevoi speciale, a fost efectuata prelevarea de mostre pentru testarea calitatii pentru medicamentele provenite din spatiul extra-comunitar.

Furnizarea de interventii integrate pentru prevenirea transmiterii TB in comunitatile sarace si pentru cresterea aderentei la tratament

Au fost actualizate listele cu pacientii carora li se acorda DOT din cele 6 judete in care se implementeaza aceasta componenta de proiect si au fost planificate caravanele IEC pentru luna decembrie 2016. A fost organizata o vizita de monitorizare, la sesiunea de instruire a lucratorilor comunitari din jud. Bacau.

In noiembrie, au fost organizate 20 de caravane: 2 in jud. Calarasi, 4 in jud. Giurgiu, 5 in jud. Bacau si 9 in jud. Olt, caravane la care au participat 1.101 persoane, din care 82 de etnie roma. Pana in prezent, prin caravanele IEC derulate in proiect au fost informate 9.896 de persoane, dintre care 1.478 de etnie roma.

Pana la sfarsitul lunii noiembrie, 1.620 de tichete cadou au fost distribuite catre asistentii medicali comunitari si mediatorii anitari care au organizat caravane IEC in perioada ianuarie – octombrie 2016.

Pentru asigurarea DOT, in cursul lunii noiembrie, 2016 au fost inrolati 109 pacienti. In total, de la inceputul proiectului, au fost inrolati pentru DOT 825 de pacienti, din care 116 de etnia roma. In aceasta activitate, au fost implicati 281 de suporteri DOT, pacientii inrolati provenind din 242 de localitati.

Pana la sfarsitul lunii noiembrie 2016 au fost distribuite catre pacienti un numar de 15.542 tichete sociale si mai erau in curs de distribuire 152 de astfel de tichete. De asemenea, au fost distribuite 13.940 de tichete cadou catre suporterii DOT care au monitorizat pacienti din cele 7 judete, in perioada ianuarie-octombrie 2016.

Stabilirea unei retele de laboratoare functionale pentru depistarea timpurie a TB MDR/XDR

In luna noiembrie, activitatea de testare prin tehnici rapide de diagnosticare a TB MDR/XDR s-a desfasurat in 20 laboratoare din reteaua PNPSCT: LNR Bucuresti, LNR Cluj-Napoca, Laboratoarele TB de la Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Sibiu, Timisoara, Iasi, Baia Mare, Leordeni, Sp.Sf.Stefan Bucuresti, Leamna, Calarasi, Galati, Targoviste, Drajna, Deva, Tg.Mures si Focsani.  In urma testarilor, in luna noiembrie 2016 au fost depistati 707 pacienti cu tuberculoza sensibila, 40 cu TB MDR si doi cu TB XDR.

In total, de la inceputul activitatii de diagnosticare rapida (martie 2015) si pana la finalul lunii noiembrie 2016, din 28.132 de pacienti testati, 11.077 au fost depistati cu TB sensibila, 880 cu TB MDR si 91 cu TB XDR.

Asigurarea unui tratament direct observat si a stimulentelor pentru pacientii cu TB tratati ambulator in scopul de a spori aderenta la tratament

La sfarsitul lunii noiembrie, in baza de date cu pacientii inrolati in proiect pentru tichete sociale pentru cresterea aderentei la tratament erau inregistrati 1386 de pacienti unici, dintre care 1208 indeplineau conditiile de eligibilitate pentru a primi tichete sociale. Dintre acestia, 470 de pacienti sunt inrolati si beneficiaza de suport in cadrul proiectului de aproximativ un an, in timp ce 270 pacienti au incheiat tratamentul.

Alte activitati derulate in noiembrie

Au fost organizate 14 sesiuni de instruire in Controlul Infectiei TB in tara, respectiv in judetele Brasov, Satu Mare, Ialomita si Cluj.

A continuat lucrul la brosura adresata pacientilor cu tuberculoza.

A continuat misiunea de revizuire a ghidului national Practical Approach to Lung Diseases, prin care se va stabili algoritmul de identificare a suspectilor TB in randul populatiei generale, referirea catre specialist, implicarea retelei de asistenta medicala primara in ceea ce priveste Tuberculoza in Romania.