Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Intarirea capacitatii PNCT de a controla epidemia de Tubeculoza
In luna noiembrie au fost organizate patru cursuri de instruire a personalului in vederea intaririi capacitatii programului national de control al epidemiei de Tuberculoza. Cursurile s-au desfasurat in Bacau, Tg. Mures, Galati si Bucuresti, iar la ele au participat, in total, 85 de persoane. Astfel, pana la finalul lunii noiembrie, au fost instruite 508 cadre medicale din domeniul pneumologiei. Au avut loc si doua vizite de monitorizare, la cursurile organizate la Galati si la Bucuresti, si a fost actualizata planificarea cursurilor pentru perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2016.
In vederea achizitiei de servicii pentru evaluarea programului de training, in luna noiembrie au fost elaborate documentele pentru achizitia directa de servicii si a fost selectat panelul de experti carora li se va trimite cererea de oferta.
Testarea pacientilor pentru diagnosticarea rapida a Tuberculozei Multidrog Rezistente si Extrem de rezistente la tratament (TB MRD si TB XDR)
Doua noi laboratoare TB – la Iasi si Leordeni – si-au inceput activitatea de testare rapida in cadrul proiectului, completand reteaua PNPSCT de laboratoare care dispun de tehnici de diagnosticare rapida a TB MDR si TB XDR din Bucuresti, Cluj, Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Sibiu, Timisoara. In cadrul acestora au fost testate, in luna noiembrie, 1760 de persoane, dintre care 484 au fost depistate cu tuberculoza sensibila si 52 de persoane cu TB MDR.
In total, din luna martie pana la finalul lunii noiembrie, in laboratoarele PNPSCT au fost testati 11.406 pacienti. Dintre acestia, un sfert (2.853) au fost depistati cu TB, 258 cu TB MDR si 4 cu tuberculoza extrem de rezistenta la medicamente.
Continua activitatea de punere la punct a unei retele de laboratoare functionale, pentru depistarea rapida a TB MDR/XDR
A fost incheiat contractul de achizitie pentru echipamentele GeneXpert si au fost desemnate laboratoarele din tara unde urmeaza a fi date in folosinta: Iasi, Timisoara, Leordeni, Craiova, Constanta, Cluj-Napoca, Brasov si Baia Mare. Personalul ce urmeaza sa utilizeze noile echipamente va fi instruit in acest sens in perioada 14-21 decembrie.
In ceea ce priveste achizitionarea celor 44 de hote de protectie pentru laboratoare, procedura de achizitie centralizata se afla in etapa de evaluare a ofertelor. Pentru achizitionarea celor 10 microscoape LED pentru laboratoare, procedura de selectie a furnizorului s-a finalizat, a fost desemnata societatea castigatoare, urmand sa fie incheiat contractul de furnizare.
In aceasta luna, cele 9 autovehicule achizitionate in cadrul proiectului pentru transportul probelor de la laboratoarele de diagnosticare rapida au fost inmatriculate si au fost livrate unitatilor TB desemnate, in baza contractelor de dare in folosinta incheiate cu aceste unitati: Timisoara, Craiova, Calarasi, Constanta, Iasi, Bacau, Cluj-Napoca si Leordeni. Un autovehicul a fost repartizat la LNR Bucuresti, in cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Trei laboratoare – LNR Bucuresti, LNR Cluj-Napoca si LRR Galati – urmeaza a fi dotate si cu echipamente Versatrek, pentru care au fost semnate, in noiembrie, contractul de furnizare cu firma castigatoare a procedurii de achizitie. Echipamentele au fost receptionate si vor ajunge in laboratoare in intervalul 3-10 decembrie, cand vor fi puse in functiune, iar personalul va fi instruit in utilizarea acestora.
Asigurarea tratamentului continuu, complet si de calitate pentru 1,000 de pacienti cu TB MDR/XDR si al celor care primesc stimulente pentru mentinerea aderentei la tratament
Trei noi pacienti cu TB MDR au fost inrolati in tratament in cursul lunii noiembrie, totalul de pacienti cu MDR inrolati de la inceputul proiectului fiind de 292. Alti 63 de pacienti au primit recomandarea de a fi inrolati in tratament, dupa ce medicii experti din comisiile MDR TB au analizat si discutat 111 noi dosare medicale.
In luna noiembrie, din totalul de 1799 de pacienti considerati eligibili sa fie inrolati in proiect pentru a primi stimulente de mentinere a aderentei la tratament, 614 aveau fise de consimtamant semnate pana la data de 10 octombrie. In plus, 23 de pacienti noi au transmis fise de consimtamant. Per total, in proiect sunt inrolati 628 de pacienti pentru a primi stimulente.
Pana la finalul lunii noiembrie, 561 de pacienti unici au primit suport social in cadrul proiectului, pentru mentinerea aderentei la tratament, confirmata de medicii curanti ai pacientilor.
Furnizarea de interventii integrate pentru prevenirea transmiterii TB in comunitatile sarace si pentru cresterea aderentei la tratament
In luna noiembrie s-a finalizat centralizarea bazelor de date cu pacientii TB din cele sase judete implicate in proiect, in care exista cazuistica TB. Au fost identificati pentru a fi inrolati 680 de pacienti, astfel: 206 in Botosani, 115 in Giurgiu, 112 in Calarasi, 107 in Gorj, 79 in Neamt si 61 in Dolj.
De asemenea, s-a lucrat pentru pregatirea a trei intalniri judetene cu AMC si MS ce vor avea loc in judetele Botosani, Neamt si Dolj in cursul lunii decembrie.
Alte activitati
A continuat procedura de achizitie a lampilor UV.
Au fost pregatite materialele didactice pentru cursul TOT pentru controlul infectiei TB si a fost organizat cursul.
In luna noiembrie au fost demarate pregatirile misiunilor de TA a expertilor OMS pentru programarea misiunilor de asistenta tehnica care vor incepe anul viitor, prin identificarea perioadelor si prioritatilor PNPSCT si a expertilor pentru realizarea acestor misiuni
In perioada 18-21 noiembrie a fost organizata sesiunea de training de comunicare pentru personalul sanitar, la care au participat 21 de cadre medicale din reteaua PNPSCT.

Nr. LINIE BUGETARĂ Valoare cheltuita totală (L1-L14) Valoare cheltuială
in L14
1 Resurse umane 3,576,540.93 346,285.03
2 Costuri de deplasare pentru personal şi voluntari 73,957.91 3,412.92
3 Materiale consumabile 13,803,705.79 550.19
4 Costuri pentru investiţii (în limita maximă stabilită pentru fiecare apel de proiecte) 0.00 0.00
5 Alte costuri legate de furnizarea serviciilor către beneficiari 3,436,187.45 1,093,971.45
6 Comunicare şi promovarea proiectului 0.00 0.00
7 Activităţi bilaterale 0.00 0.00
8 Alte activităţi subcontractate 2,295,493.26 2,215,662.56
9 Costuri indirecte 147,060.16 33,050.26
10 Costuri neprevăzute 0.00 0.00
Total 23,332,945.50 3,692,932.41