Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Furnizarea de interventii integrate pentru prevenirea transmiterii tuberculozei (TB) in comunitatile sarace si pentru cresterea aderentei la tratament

In luna septembrie, au fost organizate doua caravane de informare (IEC) in jud. Dolj, la care caravane au participat 100 de persoane, din care trei de etnie roma. Pana in prezent, de la inceputul proiectului, in cadrul caravanelor au fost informate 8.242 de persoane, dintre care 1.263 de etnie roma.

Pana la sfarsitul acestei luni, 2016 au fost distribuite catre asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari, care au organizat caravane IEC in perioada ianuarie – august 2016 un numar de 1.500 de tichete cadou.  Pentru asigurarea tratamentului sub directa observare (DOT), in proiect au fost inrolati pana in septembrie, in total, 654 de pacienti unici, iar in cursul lunii septembrie au fost inrolati 91 pacienti.

Pana la sfarsitul lunii septembrie, au fost distribuite catre pacienti 12.008 tichete sociale si erau in curs de distribuire alte 132 de tichete, iar catre suporterii DOT care au monitorizat pacienti din cele 6 judete au fost distribuite 10.400 de tichete cadou.

Infiintarea unei retele de laboratoare functionale pentru detectarea precoce a tuberculozei multidrog rezistente / extrem de rezistente la medicamente (TB MDR/XDR)

In aceasta luna,  activitatea de testare prin tehnici rapide de diagnosticare a TB MDR/XDR s-a desfasurat in 20 laboratoare din reteaua PNPSCT: LNR Bucuresti, LNR Cluj-Napoca, Laboratoarele TB de la Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Sibiu, Timisoara, Iasi, Baia Mare, Leordeni, Spitalul Sf. Stefan Bucuresti, Leamna, Calarasi, Galati, Targoviste, Drajna, Deva, Tg. Mures si Focsani. Prin tehnicile de diagnosticare rapida Genexpert, LPA, MGIT si Versatrek, in septembrie au fost testati 2641 de pacienti. In urma testelor, 614 au fost depistati cu TB si 27 cu TB MDR. In septembrie, niciunul dintre pacientii testati nu a fost depistat cu TB XDR.

De la inceputul activitatilor, in laboratoarele TB dotate cu aparatura moderna in cadrul proiectului au fost derulate 40.846 de testari in vederea diagnosticarii rapide. Din totalul de 24.328 de pacienti unici testati in cadrul proiectului (intervalul martie 2015 – septembrie 2016), 9691 au fost depistati cu TB sensibila, 803 cu TB MDR si 89 cu TB XDR.

Asigurarea unui tratament direct observat si a stimulentelor pentru pacientii cu TB tratati ambulator, in scopul de a spori aderenta la tratament

De la inceputul proiectului si pana la inceputul lunii septembrie, 1060 de pacienti unici ce indeplineau conditiile de eligibilitate pentru a primi tichete sociale pentru cresterea aderentei la tratament au fost inrolati in proiect si au primit tichete sociale. Dintre acestia 351 de pacienti sunt inrolati si beneficiaza de suport in cadrul proiectului de aproximativ un an, iar 195 au incheiat tratamentul.

Alte activitati derulate in luna septembrie

In luna septembrie, a continuat inrolarea pacientilor atat in cele doua centre MDR TB din Bucuresti si Bisericani (jud. Neamt), cat si in restul tarii. Astfel, la sfarsitul lunii, 710 pacienti erau inrolati in tratament complet, corect si continuu in cadrul proiectului.

In vederea stabilirii unei infrastructuri de baza pentru controlul infectiei cu TB in unitati de profil si instruirea personalului, au fost organizate patru sesiuni de instruire in Controlul Infectiei TB – una in Bucuresti si 3 sesiuni in tara.

In cadrul activitatii de acordare de asistenta tehnica de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru imbunatatirea gestionarii PNCT, a fost organizata misiunea de revizuire a ghidului national referitor la abordarea practica a afectiunilor pulmonare (Practical Approach to Lung Diseases), prin care se va stabili algoritmul de identificare a suspectilor TB in randul populatiei generale, referirea catre specialist, implicarea retelei de asistenta medicala primara in ceea ce priveste tuberculoza in Romania.