Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.
Opt laboratoare din Romania au inceput, in luna aprilie, testarea rapida a tuberculozei multidrog rezistente. Toate judetele tarii au fost arondate pentru trimiterea de probe.
Luna aceasta a inceput activitatea de testare rapida a TB MDR, in doua laboratoare TB de referinta (Bucuresti si Cluj) si in laboratoarele TB din Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Sibiu si Timisoara, toate facand parte din reteaua Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei. Toate judetele tarii au fost arondate si trimit probe la aceste laboratoare, pentru asigurarea accesului bolnavilor la tehnicile moderne de diagnosticare. Cele opt laboratoare efectueaza diagnosticarea rapida a TB MDR și XDR, dupa ce au fost dotate, prin proiect, cu echipamente LPA si MGIT si cu kit-uri de testare.
Pana in prezent, 707 persoane au beneficiat de testare rapida in cadrul proiectului.
O serie de 8 echipamente GeneXpert de testare rapida, precum și kit-uri GeneXpert de testare urmeaza a fi achizitionate si instalate in cele opt laboratoare incluse in proiect. Contractul de achizitie pentru echipamente a fost incheiat, iar in privinta kit-urilor de testare a fost solicitat punctul de vedere ANRMAP cu privire la organizarea unei noi proceduri de selectare a furnizorului, intrucat ofertele depuse de firmele participante au depasit bugetul prevazut in cadrul proiectului.
44 de unitati TB din tara, in curs de dotare pentru un control eficace al tuberculozei
Un numar de 44 de hote de protectie pentru laboratoare si unitati TB, 10 microscoape LED, 3 echipamente Versatrek si consumabilele necesare, echipamente IT si 9 autovehicule urmeaza a fi achizitionate in vederea cresterii capacitatii de control eficace al tuberculozei, in laboratoare si unitati TB din tara.
La momentul actual, au fost elaborate specificatiile tehnice pentru toate aceste articole si au fost realizate referatele de necesitate si listele unitatilor TB care vor fi dotate prin proiect.
Procedurile de achiziție urmeaza a fi demarate in perioada urmatoare. Pentru achizitionarea microscoapelor, procedura legala de selectare a furnizorului va fi lansata la momentul la care vor fi disponibile fondurile necesare. Pentru pentru echipamentele Versatrek, procedura de achizitie va fi lansata oficial pe site-urile specializate dupa aprobarea, de catre Ministerul Sanatatii, a Listei de investitii a unitatii pentru anul 2015, iar pentru achizitionarea echipamentelor IT si a autovehiculelor, procedura de selectare a furnizorilor va fi lansata dupa primirea fondurilor necesare efectuarii achizitiilor si a aprobarii Listei de investitii de catre Ministerul Sanatatii.
Personalul de laborator va fi, de asemenea, instruit in controlul infectiei cu tuberculoza, iar in luna aprilie a fost finalizata curricula de curs pentru sesiunile de formare.
Creste numarul pacientilor care vor primi tratament continuu, complet si de calitate, in cadrul proiectului. Inca 400 de cazuri de TB MDR indentificate ca eligibile.
In luna aprilie, au fost inrolati in tratament 21 de pacienti cu TB MDR, in plus fata de cei 47 de pacienti inrolati in luna martie. Astfel, la finele lunii aprilie, 68 de pacienti cu tuberculoza multidrog rezistenta erau inrolati pentru a primi tratament continuu, complet si de calitate.
Includerea pacientilor in tratament se face pe baza deciziei comisiei TB MDR, dupa analizarea dosarului pacientului si pe baza fisei de consimtamant semnata de acesta.
Au fost identificati coordonatori judeteni pentru TB MDR (care au responsabilitati legate de managementul de caz TB MDR, inclusiv de supervizarea transmiterii dosarelor pacientilor catre comisie, supervizarea comenzilor de medicamente pentru pacientii aflati in faza de tratment ambulatoriu) si cu ajutorul lor a fost initiata cartografierea pacientilor cu tuberculoza rezistenta la medicamente, care ar putea fi eligibili sa primeasca tratament prin proiect.
Pana la sfarsitul lunii aprilie, au fost colectate informatii din Bucuresti si 26 de judete, urmand ca restul judetelor sa transmita informatiile pana la jumatatea lunii mai. In urma analizei bazei de date, expertii TB MDR au identificat peste 400 de pacienti cu tuberculoza rezistenta la tratament potential eligibili pentru a primi tratament in cadrul proiectului.
DOT si stimulente pentru pacienţii cu TB trataţi ambulator. 50 de comunitati sarace identificate pentru acordarea de suport in scopul prevenirii imbolnavirii si cresterii aderentei la tratament
Pana la sfarsitul lunii aprilie, au fost colectate informatii pentru 1377 de pacienti din Bucuresti si 26 de judete ale tarii, diagnosticați cu tuberculoza rezistenta sau cu tuberculoza sensibila dar aflati la risc crescut de mortalitate, eșec sau abandon al tratamentului, in vederea centralizarii cazurilor eligibile sa primeasca tratament direct observant (DOT) si suport pentru cresterea aderentei la tratament. Procesul continua si sunt asteptate date din toate judetele tarii.
Intre timp, au fost definitivate criteriile pentru includerea pacientilor in proiect, precum si criteriile de prioritizare a cazurilor. Un pacient este eligibil sa fie inrolat, daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: a. este diagnosticat cu TB rezistenta (RR, MDR-TB, XDR-TB) SAU TB sensibila dar are risc crescut de mortalitate, esec sau abandon al tratamentului; b. urmeaza tratament, respectand recomandarile medicului; c. urmeaza tratament anti-TB ambulatoriu SAU, la data includerii in proiect este la cel putin a doua internare.
Au prioritate pentru a fi inrolati in proiect:
La finele lunii aprilie, in urma centralizarii fiselor de consimtamant, un numar de 218 de pacienti urmeaza sa primeasca suport social, ce va fi acordat in luna mai.
Tot in luna aprilie, a fost finalizat si procesul de identificare a celor 50 de comunitati sarace unde vor fi furnizate interventii integrate pentru prevenirea transmiterii tuberculozei si pentru cresterea aderentei la tratament. Au fost identificati, de asemenea, si lucratorii comunitari care vor lucra efectiv cu pacienții și care, inainte, vor fi instruti prin proiect.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va acorda asistenta tehnica Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei
In luna aprilie, reprezentanti ai Ministerul Sanatatii (Operatorul de program), ai Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” (Promotorul de proiect) si ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii au participat la o intalnire de lucru cu presedintele ANRMAP in vederea identificarii solutiei legale, in conformitate cu OUG 34/2006, de contractare directa a OMS pentru prestarea serviciilor de asistenta tehnica pentru controlul tuberculozei. Urmeaza ca echipa de proiect sa transmita o adresa catre ANRMAP in care sa precizeze aspectele relevante pentru indeplinirea criteriilor de exceptie de la OUG 34/2006, conform articolelor 14.a si c.
Incepe instruirea lucratorilor sanitari, pentru furnizarea de informații despre tuberculoza pacienţilor, grupurilor vulnerabile și populației generale
A fost virata prima transa de finantare catre partenerul norvegian LHL Internation Tuberculosis Foundation care coordoneaza actiunile de informare a pacientilor, populatiei vulnerabile si publicului general, cu privire la tuberculoza. Activitatile demareaza cu pregatirea istruirii lucratorilor in domeniul sanitar, adica a celor care vor implementa campaniile de informare. Prima sesiune de instruire a acestora va avea loc in a doua jumatate a lunii mai.
In curand, brosura de prezentare a proiectului
Continua activitatile de informare a factorilor de decizie si a publicului larg, cu privire la activitatile desfasurate in cadrul proiectului. Numarul 3 al Newsletter-ului bilingv a fost trimis la finalul lunii aprilie iar in luna mai va iesi de la tipar brosura de prezentare a proiectului.
Primiti stiri din sanatate, din zona controlului tuberculozei in Romania, abonandu-va la buletinul nostru informativ, prin introducerea adresei de e-mail in campul dedicat (coloana din dreapta) si apoi apasand pe butonul Subscribe.
Cheltuielile aferente perioadei 1 – 30 aprilie 2015 sunt aratate in tabelul de mai jos:
LINIE BUGETARA |
Valoare cheltuiala |
in L9 |
|
Resurse umane |
374,388.00 |
Costuri de deplasare pentru personal si voluntari |
0.00 |
Materiale consumabile |
1,889,186.92 |
Costuri pentru investitii (in limita maxima stabilita pentru fiecare apel de proiecte) |
0.00 |
Alte costuri legate de furnizarea serviciilor catre beneficiari |
498,061.47 |
Comunicare si promovarea proiectului |
0.00 |
Activitati bilaterale |
0.00 |
Alte activitati subcontractate |
330.90 |
Costuri indirecte |
11,598.44 |
Costuri neprevazute |
0.00 |
Total |
2,773,565.73 |