Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

La 8 august 2014, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, în parteneriat cu Fundația Romanian Angel Appeal, Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate și organizația LHL International Tuberculosis Foundation din Norvegia au demarat proiectul Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România, prin creșterea controlului tuberculozei”. Prin acest proiect, se urmărește consolidarea controlului tuberculozei în România, cu accent pe tuberculoza multidrog rezistentă și extrem de rezistentă (TB MDR/XDR) și pe grupurile sărace și vulnerabile.

„Importanța implementării acestui program vorbește de la sine. România are cea mai mare incidență a tuberculozei și a tuberculozei multidrog rezistente din Uniunea Europeană. Aproximativ 10.000 de pacienți vor fi testați, iar 1.000 de pacienți vor fi tratați grație sprijinului norvegian în lupta împotriva tuberculozei în România. Este un pas important în eradicarea tuberculozei, atât în această țară cât și în Europa” – Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei în România.

Cu un buget total de peste 10 milioane Euro proiectul este finanțat în proporție de 85% prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014, în cadrul programului Inițiative în domeniul sănătății publice, Operatorul Programului fiind Ministerul Sănătății. 15% din bugetul proiectului reprezintă co-finanțare de la bugetul de stat.

„Tuberculoza reprezintă o prioritate de sănătate publică pentru Ministerul Sănătății și pentru Guvernul României. De aceea, Ministerul Sănătății a aprobat o serie de măsuri pentru îmbunătățirea Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, printre cele mai importante fiind majorarea cu peste 50% a bugetului din acest an al Programului național de control al tuberculozei și aprobarea Planului strategic de control al tuberculozei în România 2015-2020” – Suzana Matei, Managerul Programului Inițiative în domeniul sănătății publice, din cadrul Ministerului Sănătății.

Principalele activități incluse în proiect vizează dotarea a 8 laboratoare cu echipamente moderne pentru diagnosticarea rapidă a tuberculozei și a tuberculozei multidrog rezistente, tratarea în regim continuu cu medicamente de calitate a unui număr de 1.000 de pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă, susținerea a 2.500 de pacienți pe durata tratamentului în ambulator, actualizarea bazei naționale a Programului national de control al tuberculozei, achiziționarea a 2.000 de lămpi UV pentru echiparea unităților TB, instruirea a 960 de medici, asistente și personal administrativ în controlul infecției cu TB.

“Sperăm ca prin acest proiect să creștem rata de succes terapeutic pentru că în tuberculoza chimiosensibilă avem una dintre cele mai înalte rate de succes de 86%, dar în tuberculoza multidrog rezistentă rata de succes este scăzută” dr. Gilda Popescu, Coordonator Tehnic al Programului National de Control al Tuberculozei.

Material realizat de Fundația Romanian Angel Appeal