Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Incepand cu luna martie 2015, 1.000 de persoane cu tuberculoza multidrog rezistenta vor primi tratament complet, continuu si de calitate. Pana la finalul lunii iunie, la nivel national, 139 de pacienti cu TB MDR au fost inrolati si primesc tratament in cadrul proiectului “Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania, prin cresterea controlului tuberculozei”.

Medicii din dispensarele locale de tuberculoza monitorizeaza starea de sanatate a pacientilor inrolati in program si-i ajuta astfel sa nu renunte pe parcurs la tratament. Am intrebat-o pe Dr. Ariadna Petronela Fildan, coordonator MDR in judetul Constanta, care sunt avantajele acestui sistem integrat de tratare a pacientilor. Doctor in stiinte medicale si cadru universitar asociat la Facultatea de Medicina a Universitatii Ovidius, Dr. Fildan este medic primar pneumolog la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanta, din anul 2008.

Ce înseamna, in acest proiect, abordarea centrata pe pacient?

Proiectul are ca punct central pacientul, totul – de la resurse umane, la materiale – gravitand in jurul acestuia, scopul fiind vindecarea bolnavului si limitarea raspandirii bolii. Odata confirmat diagnosticul de tuberculoza multidrog rezistenta, incepe efectiv lupta cu boala, lupta care are la baza reguli bine stabilite. In primul rand, pacientul este informat de catre medicul curant despre noile metode de diagnostic, despre optiunile terapeutice, durata,  avantajele si posibilele complicatii ale terapiei, subliniind, in tot acest timp, faptul ca boala poate fi invinsa daca tratamentul este urmat fara intreruperi, pe toată perioada indicata de medic. Se incearca motivarea pacientului pentru intrarea in program, aducand drept argument suprem vindecarea si sansa la o viata normala. Fiecare pacient reprezinta un caz aparte, el nu vine doar cu un diagnostic si cu o boala pe care trebuie sa o tratam, ci si cu un bagaj emotional, cultural si social de care trebuie sa tinem seama cand il motivam. Incercam sa raspundem tuturor întrebarilor legate de boala si tratament, sa-i oferim cat mai multe informatii, intr-un mod clar si adaptat nivelului personal de intelegere.

Cat de importanta este ingrijirea medicala completata de asistenta psihologica, cum se antâmpla asta in spitale, concret? Care sunt avantajele si care este diferenta dintre noile posibilitati si ce era inainte?

Evident, asistenta psihologica este foarte importanta, o persoana calificata poate gasi metodele adecvate fiecarui pacient pentru a-l motiva sa nu renunte la tratament. De fapt, aspectele cele mai importante in succesul unui tratament sunt, in primul rand, aderenta si asigurarea continuitatii. Consilierea psihologica la initierea tratamentului, dar si pe toata durata acestuia, cand este posibila aparitia complicatiilor – unele greu de tolerat si de controlat – contribuie major la succesul terapeutic. Din pacate, nu toate spitalele beneficiaza de personal calificat, in aceasta situatie aflandu-se si spitalul nostru, din Constanta. Pentru a suplini acest minus, la discutiile cu pacientul participa medicul curant, seful de sectie sau seful de dispensar (dupa caz, daca pacientul este internat sau se afla in ambulatoriu), directorul medical si coordonatorul de program. Avantajele pe care le avem in acest moment sunt majore, pornind de la faptul ca putem obtine un diagnostic de TB MDR in cateva ore, fata de cateva luni, prin accesul la cele mai noi metode moleculare de diagnosticare, continuand cu accesul la terapie moderna, cu asigurarea continuitatii acesteia, schemele terapeutice fiind stabilite de catre comisia MDR, in acord cu ghidurile internationale.

Suport social: care este rolul tichetelor sociale?

Rolul acestor tichete este unul motivational. S-a observat ca acordarea de „bonusuri” lunare – daca pacientul s-a prezentat la medic si s-a administrat medicatia in prezenta acestuia sau a asistentei – creste gradul de complianta la tratament. Dupa cum bine se stie, o buna parte din pacienti se confrunta cu dificultati materiale serioase, de aceea, orice ajutor este binevenit.

Ce reactii aveti de la pacienti, cu privire la aceasta abordare?

Pacientii sunt multumiti pentru ca au asigurat un tratament continuu, au o sans in plus, prin aderarea la acest program si inteleg importanta administrarii corecte, fara intrerupere, a medicatiei, pentru ca doar asa se pot vindeca.

In Constanta, cati pacienti aveti inrolati in acest program?

In prezent, sunt 5 pacienti înrolati pentru tratament complet si 11 pacienti inclusi pentru suport social in vederea cresterii aderentei la tratament, iar noi speram sa fie acceptati cat mai multi.

Cum sta judetul la capitolul tuberculoza?

In judetul Constanta, incidenta tuberculozei a scazut constant in ultimii 10 ani, de pe locul III la nivel national, ajungand pe locul XII. Anul trecut au fost inregistrate 634 de cazuri de tuberculoza, cazuri noi si recidive, reprezentand o incidenta de 87.6 versus 89.9 la 100,000 de locuitori in 2013. La copii au fost 38 de cazuri. Ceea ce am remarcat pentru prima jumatate a acestui an a fost numarul mare de cazuri grave inregistrate in spitalul nostru, forme extinse, miliare, meningoencefalite. Am avut 13 decese prin tuberculoza pana in acest moment, explicabile, probabil, prin perioada mare de latenta intre aparitia simptomelor si prezentarea la medicul specialist.