Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Gratiela Chiriac este sefa laboratorului de pneumoftiziologie din judetul Bacau, unul din cele opt laboratoare dotate cu aparatura performanta prin proiectul „Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania, prin cresterea controlului tuberculozei”. Dr. Chiriac este medic primar de laborator clinic si membra a Grupului de lucru pentru laboratoare al Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei. Am intrebat-o care sunt avantajele noii aparaturi din reteaua de laboratoare.

Cum il ajuta diagnosticarea rapida pe pacient ?

No need to waste the time – proceed with the link and buy essays here! We guarantee high-quality work and delivery on time!

Beneficiul pacientului este major pentru ca poate primi diagnosticul rapid, odata cu  informatii concludente privind sensibilitatea tulpinii cu care este infectat. Astfel, are posibilitatea unui tratament initiat devreme si adaptat in functie de rezultatul antibiogramei. In aceste conditii, medicii iau decizii corecte in privinta tratamentului si se evita aparitia chimiorezistenei care ar face cazurile dificil de tratat. Metoda de diagnostic pe mediu lichid presupune insamantarea unui tub cu mediu lichid, cu o tehnica standardizata, şi introducerea lui in aparatul care va monitoriza cultura. Rezultatul pozitiv, cel care confirma asadar boala, se obtine in 7 – 14 zile, iar rezultatul final, in 42 de zile. Comparand cu metoda pe mediu solid, beneficiul este evident: timpul de obtinere a culturii pozitive este 7 – 14 zile, versus 21 – 60 de zile; un rezultat complet, cultura si antibiograma, in 21 de zile, versus 50 de zile sau chiar patru luni.

Ce inseamna aceasta noua tehnologie pentru medicii care lucreaza in domeniu?

Pentru clinicieni, scopul activitatii din reteaua de tuberculoza este instituirea unui tratament adecvat, cat mai repede posibil, iar pentru medicii din laboratoare, de a pune un diagnostic corect, cat mai rapid posibil. Diagnostic corect inseamna izolarea tulpinii care determina boala, identificarea acesteia ca apartinând Complexului tuberculosis, testarea si stabilirea sensibilitaii la medicamente.

Cati pacienti s-au diagnosticat pana acum, prin aceasta nouă metoda, in laboratorul pe care il conduceti?

Pana la finalul lunii iunie 2015, am prelucrat prin această metoda 151 de probe pentru cultura si antibiograme. Bacaul  se numara printre  judetele cu o incidenta a tuberculozei peste media pe tara si cu un numar crescut de retratamente (n.r.: reimbolnaviri, abandonuri sau esecuri ale tratamentului anterior). De aceea este necesar  sa se efectueze si culturi pe medii lichide care sa ofere un rezultat rapid. In 2008, am cochetat cu metoda semiautomata MGIT, in Europa aceasta metoda fiind una de rutina la acea data. A fost un moment realmente special, desi metoda este foarte cronofaga (fiecare tub era trecut manual prin cititorul de fluorescenta). Metoda automata pe care o folosim acum, care semnalizeaz sonor si vizual pozitivarea unui tub nu suporta comparatie, chiar daca au fost necesari sapte ani ca sa ajungem aici.