Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Asigurarea tratamentului continuu, complet si de calitate pentru 1000 de pacienti cu tuberculoza rezistenta / extrem de rezistenta la medicamente (TB MDR/XDR)

In luna iulie 2016, a continuat inrolarea pacientilor in centrele MDR TB din tara, numarul de pacienti inrolati in tratament complet, corect si continuu in cadrul proiectului ajungand la un total de 628.

A continuat, de asemenea, evaluarea cazurilor MDR TB si au fost facute recomandari in vederea transmiterii cazurilor catre comisia MDR TB in vederea inrolarii acestora in tratament in cadrul proiectului.

Intarirea capacitatii PNCT de a controla epidemia de Tuberculoza

Pana la finalul lunii iulie, un numar de 687 de persoane din reteaua nationala de tuberculoza au participat la sesiuni de instruire privind managementul medicamentelor, controlul infectiei de tuberculoza si supravegherea TB.

Furnizarea de interventii integrate pentru prevenirea transmiterii TB in comunitatile sarace si pentru cresterea aderentei la tratament

In luna iulie, au fost organizate si derulate 14 caravane de informare – educare – comunicare (IEC) cu privire la tuberculoza: 4 in jud. Calarasi, 3 in jud. Neamt, 3 in jud. Giurgiu si 4 in jud. Dolj. La aceste caravane au participat in total 783 de persoane, din care 209 de etnie roma. Pana in prezent, in cadrul proiectului, au fost informate cu privire la tuberculoza 7.929 de persoane, dintre care 1.142 de etnie roma;

A avut loc inrolarea pentru asigurarea tratamentului sub directa observatie (DOT) a 495 de pacienti unici, in total, din care 56 de etnie roma. In cursul lunii iulie, au fost inrolati 68 pacienti din judetele Botosani, Neamt, Dolj, Gorj, Giurgiu si Calarasi, toti fiind monitorizati, urmand a primi stimulentele sociale in cursul lunii august.

Pana la sfarsitul lunii iulie, au fost distribuite catre pacienti un numar de 8.295 tichete sociale in valoare de 82.950,00 RON. La sfarsitul acestei luni, erau in curs de distribuire catre pacienti un numar de 127 de tichete sociale in valoare de 1.270,00 RON.

Pana la sfarsitul lunii iulie, 2016 fost distribuite catre suporterii DOT care au monitorizat pacienti din cele 6 judete, in perioada ianuarie-iunie 2016, un numar de 7.050 de tichete cadou, in valoare totala de 70.500,00 RON.

Stabilirea unei retele de laboratoare functionale pentru depistarea timpurie a TB MDR/XDR

In luna iulie, activitatea de testare prin tehnici rapide de diagnosticare a TB MDR/XDR s-a desfasurat in 20 laboratoare din reteaua PNPSCT: LNR Bucuresti, LNR Cluj-Napoca, laboratoarele TB de la Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Sibiu, Timisoara, Iasi, Baia Mare, Leordeni, Spitalul Sf. Stefan Bucuresti, Leamna, Calarasi, Galati, Targoviste, Drajna, Deva, Tg. Mures si Focsani.

Datele centralizate privind testarea rapida desfasurata in laboratoarele TB in cadrul proiectului in luna iulie 2016 arata ca au fost derulate 3124 de teste rapide prin tehnicile LPA, MGIT si Verstatrek, fiind depistati 695 de pacienti cu tuberculoza sensibila, 71 cu TB MDR si 23 cu TB XDR.

In total, de la inceputul proiectului si pana la finalul lunii iulie 2016, au fost derulate 35.298 de testari rapide, fiind testati 21.394 de pacienti unici. Dintre acestia, 8.334 au fost depistati cu tuberculoza sensibila, 709 cu TB MDR si 84 cu TB XDR.

Tot in aceasta luna, au fost demarate procedurile de achizitie centralizata pentru 2 echipamente Genexpert, 1 echipament MGIT si 6 centrifugi, precum si pentru 2896 teste LPA si 5600 teste MGIT, necesare pentru asigurarea continuitatii activitatii de testare rapida in cadrul laboratoarelor TB. De asemenea, au fost transmise noi comenzi centralizate de teste Genexpert si Versatrek catre laboratoarele TB.

In ceea ce priveste cele 44 de cabinete de biosiguranta (hote de protectie) pentru laboratoare, in iulie au fost receptionate 29 de hote de dimensiune A in cadrul contractului de furnizare, a inceput livrarea, instalarea si instruirea personalului in utilizarea hotelor de laborator de dimensiune A (la finalul lunii erau deja instalate si puse in functiune 27 de hote) si a inceput productia hotelor de dimensiune B, ce urmeaza a fi receptionate luna urmatoare.

In luna iulie 2016 a fost elaborat caietul de sarcini necesar organizarii procedurii de achizitie de echipamente IT: 2 servere IT necesare administrarii softului national de inregistrare, monitorizare si raportare a cazurilor de TB / TB-MDR.

Asigurarea unui tratament direct observat si a stimulentelor pentru pacientii cu TB tratati in ambulatoriu, in scopul de a spori aderenta la tratament

In luna iulie, 843 pacienti indeplineau conditiile de eligibilitate pentru a primi tichete sociale pentru cresterea aderentei la tratament, dintre care 160 pacienti au tratament complet, incheiat sau sunt declarati vindecati, in timp ce peste 258 pacienti sunt inrolati si beneficiaza de suport in cadrul proiectului de aproximativ un an.

Alte activitati derulate in iulie:

In luna iulie 2016, a fost organizata a 15-a sesiune de instruire in Controlul Infectiei TB (CITB). A fost intocmita documentatia aferenta organizarii cursurilor. Rezultate: 281 de persoane instruite in CITB.

Acordarea de asistenta tehnica de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru imbunatatirea gestionarii PNCT: in luna iulie, au fost organizate misiunile de controlul infectiei TB si asigurare resurse umane.