Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.
21 decembrie 2016
În cadrul proiectului RO_19.01, „Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea capacității de control al tuberculozei”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, Fundația LHL International Tuberculosis, din Norvegia, împreună cu Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) desfășoară activități de informare a pacienților cu tuberculoză rezistentă la medicamente ati-tuberculoase și activități care facilitează comunicarea dintre medic și pacient.
„Deseori, pacientul trăiește diagnosticul de tuberculoză ca pe o traumă. Acest lucru îl poate împiedica să înțeleagă ce-i spune medicul sau să interpreteze disfuncțional mesajele pe care le primește din partea echipei medicale. Broșura pe care am dezvoltat-o în cadrul proiectului răspunde nevoilor pacientului, cu ajutorul pacienților. Aceasta vine în ajutorul înțelegerii bolii, este un instrument care poate fi folosit și atunci când cadrul medical nu este prin preajmă, ajută la scăderea anxietății, la o mai bună colaborare cu echipa de îngrijire și la creșterea confortului psihic al pacienților. Când înțelegi și știi, ești mai puțin speriat și mai puternic”, spune psihologul Cătălina Constantin, președintele ASPTMR.
Factorii care influențează major aderența la tratament a bolnavilor și, implicit, vindecarea sunt comunicarea dintre medic și pacient și suportul psihologic primit de cel aflat în suferință.
„Eram foarte speriat, neștiind dacă mă voi putea vindeca, dacă există tratament pentru mine. În momentul în care am înțeles că pot să merg la București și că există o șansă pentru vindecare, disperarea mea a scăzut. Când am stat de vorbă cu medicul și am înțeles ce am de făcut și cum poate evolua boala mea, mi-a fost mult mai ușor să îndur toate reacțiile adverse ale medicamentelor, toate greutățile întâlnite”, povestește domnul Sorin Neacșu, fost pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă.
„Boala a fost cea mai mare încercare a vieții mele. Ce mi s-a întâmplat când am fost diagnosticată cu tuberculoză multidrog rezistentă m-a dus în depresie și disperare. Fără ajutor din partea medicilor, a familiei și fără susținere psihologică, probabil că acum n-aș mai fi fost. A contat mult că cineva m-a ascultat, m-a încurajat, m-a învățat cum să fac față. Acum fac și eu același lucru pentru cei bolnavi de tuberculoză și mă vindec odată cu ei. Faptul că pot și sunt lăsată să-i ajut mă împlinește și mă face să mă gândesc că toată suferința pe care am îndurat-o n-a fost în zadar”, spune doamna Anca Pruteanu, fostă pacientă cu tuberculoză multidrog rezistentă.
În cadrul proiectului, s-a organizat o rețea de voluntari care asigură suportul de la egal la egal pentru pacienții cu tuberculoză extensiv de rezistentă. În prezent, sunt 43 de beneficiari ai acestui serviciu și 15 voluntari implicați.
„Deseori, cei diagnosticați cu această boală sunt ocoliți de prieteni și de cunoscuți și accesează mai greu serviciile de asistență medicală. Rețeaua noastră de voluntari le asigură suportul acela sufletesc de care bolnavii au nevoie, le dau informații despre cum pot să-și rezolve diverse probleme și îi motivează să respecte tratamentul, mai ales în momentele foarte grele de rău fizic și de suferință sufletească”, afirmă domnul Ștefan Răduț, vicepreședintele ASPTMR.
Manager Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”
Prof. asociat Dr. Gilda Popescu