Romanian Angel Appeal logo

Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei

Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.

Fondurile necesare implementării proiectului Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România, prin creșterea controlului tuberculozei”, pentru perioada august-decembrie 2014, au fost virate către partenerii români în noiembrie 2014, iar la finalul lunii decembrie 2014 erau deja cheltuite, în proporție de 91%, pe achiziția de medicamente.

„Este un proiect cu un ritm de implementare extrem de alert! Medicamentele pentru tratamentul pacienților cu tuberculoză multi-drog și extrem de rezistentă sunt esențiale și nu putem face rabat de la calitate, atunci când viața pacienților depinde de noi. Ne străduim în fiecare zi să găsim cele mai bune soluții pentru a livra rezultatele promise în acest proiect”, Silvia Asandi, Director al Fundației Romanian Angel Appeal, partener în proiect, responsabil cu achiziția medicamentelor.

În luna decembrie 2014, prima tranșă de medicamente, pentru 200 din cei 1000 de pacienți care vor fi tratați în cadrul proiectului, era deja livrată, în paralel realizându-se plata pentru o nouă tranșă de medicamente ce va asigura tratamentul a 550 de pacienți cu TB MDR/XDR.
Tot în decembrie, au fost lansate achizițiile pentru echipamente și consumabile de diagnostic rapid (Genexpert, MGIT și LPA), rezultat al colaborării fructuoase între Institutul “Marius Nasta” și Fundația RAA.

Până la momentul actual, a fost finalizată și evaluarea bazei naționale de date a Programului Național de Control al Tuberculozei și au fost stabilite prioritățile pentru modificările necesare, în conformitate cu recomăndarile Organizației Mondiale a Sănătății.

Un pas în egală măsură important în progresul proiectului îl constituie identificarea de către CPSS a comunităților vulnerabile unde se vor desfășura activitățile de informare-educare-comunicare și depistare a cazurilor de TB în rândul populațiilor sărace, cu acces limitat la serviciile de sănătate. Pentru aceste comunități urmează dezvoltarea de programe și materiale de informare cu privire la transmiterea, prevenirea, simptomele TB și accesul la asistența medicală primară.

Proiectul avansează și – lucru foarte îmbucurător – serviciile de diagnostic rapid, tratament și suport pentru pacienți si comunitățile afectate încep deja să se contureze, ca rezultat al unui parteneriat de succes între sectorul guvernamental și societatea civilă.

Material realizat de Fundația Romanian Angel Appeal