Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.
Astazi a fost aprobată, prin Hotarare de Guvern, Strategia Nationala de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015-2020. Actul normativ are ca scop reducerea incidentei si mortalitatii provocate de tuberculoza, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare si crestere a aderentei la tratament, in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Elaboarea Strategiei Nationale de Control al Tuberculozei fost coordonata de Ministerul Sanatatii, iar grupul de lucru a reunit experti din institutii si organizatii nationale si internationale precum Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”, Fundatia Romanian Angel Appeal, Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta, Asociatia Romana Anti-SIDA, UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Dintre obiectivele specifice, de atins pana in anul 2020, amintim:
Alte rezultate estimate a fi atinse ca urmare a implementarii Strategiei:
Conform unei stiri postate pe pagina de internet a Guvernului, “adoptarea Strategiei Nationale de Control al Tuberculozei face posibila mobilizarea de resurse din fondurile structurale europene din perioada 2014-2020 si din alte fonduri europene nerambursabile. Se prevede ca Strategia va fi finantata prin: 145 milioane lei din fonduri structurale din exercitiul financiar 2014-2020, 46 milioane lei din fonduri donate de Norvegia, 37 milioane lei provenind din Fondul Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei, alocari de la bugetul de stat, alte finantari rambursabile si nerambursabile. Bugetul total aferent Strategiei 2015-2020 pentru activitatile de diagnostic, tratament, dotare a laboratoarelor, supraveghere si resurse umane se ridica la aproape 1,571 miliarde lei.”
Adoptarea Strategiei Nationale de Control al Tuberculozei este un pas important in eforturile nationale de combatere a acestei afectiuni care in Romania face anual zeci de mii de victime (cca 16.000 de persoane se imbolnavesc si 1.100 persoane mor de tuberculoza, in fiecare an) si are una din cele mai mici rate de vindecare din Uniunea Europeana. Cu toate progresele inregistrate in ultimii 12 ani, Romania este tara UE cu cea mai mare incidenta a tuberculozei (de patru ori peste media UE), prezentand o crestere anuala a rezervorului de pacienti infectiosi.
Strategia Nationala de Control al Tuberculozei isi propune asigurarea conditiilor pentru eliminarea tuberculozei ca problema de sanatate publica in Romania, pana in 2050.
Contact:
Costinela Caraene, Coordinator PR
tel.: 0040.721.151.187
e-mail: costinela.caraene@raa.ro