Proiect finanțat prin Granturi Norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Programului RO 19 - Initiative in Sanatatea Publica.
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată în fiecare an la 24 martie, zi în care, în anul 1882, Robert Koch anunța descoperirea bacilului care provoacă tuberculoza (Mycobacterium tuberculosis).
Această zi reprezintă o oportunitate pentru specialiștii din domeniul pneumologiei de a discuta despre realizările și problemele cu care se confruntă și de a elabora noi strategii în vederea combaterii bolii. Folosim prilejul pentru a vă furniza câteva date care să permită înțelegerea acestei afecțiuni complexe şi a metodelor prin care să putem lupta împotriva ei.
În Raportul TB 2016 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost estimate 10,4 milioane de cazuri noi de TB în anul 2015, dintre acestea fiind notificate numai 6,1 milioane.
Un procent de 3% din cazurile noi şi 12% din retratamente sunt reprezentate de cazurile cu tuberculoză multidrog-rezistentă (TB-MDR: tuberculoza rezistentă la două dintre medicamentele anti-tuberculoase esențiale). Anual, în lume mor 1,4 milioane de oameni din cauza tuberculozei, boală care beneficiază de tratament etiologic. O persoană contagioasă poate transmite infecția altor 10 – 15 persoane într-un an. Tuberculoza este prima cauză de deces printr-o boală infecțioasă și a 7-a cauză de deces prin orice boală la nivel mondial, o treime din populația globului fiind deja infectată.
Pentru România, tuberculoza rămâne o problemă prioritară de sănătate publică.
Suntem ţara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi de TB înregistrate, incidenţa globală TB este de 6,5 ori mai mare decât în UE şi de 1,9 ori mai mare decât în Regiunea OMS Europa. În anul 2016, în România s-au înregistrat 12.836 cazuri TB (cazuri noi și recidive), din care peste 530 cazuri sunt cu TB MDR/XDR. TB-MDR pune serioase probleme în controlul TB: dacă tuberculoza sensibilă se vindecă în România în procent de peste 86%, cea cu tulpini rezistente la Izoniazidă si Rifampicină are şanse de vindecare reduse, sub 50% (în România, rata de succes terapeutic pentru TB MDR, cohorta anului 2013 a fost de 35,6%).
În ultimii ani, România a înregistrat progrese importante în controlul acestei boli:
Citiți comunicatul integral.